Autós Hírek

Komolyan gondolja a Volkswagen az elektromos autókat önállóan feltöltő robot fejlesztését

Durván egy évvel ezelőtt hallottunk először a Volkswagen emberi beavatkozás nélkül autókat feltöltő robotjáról, most pedig egy újabb “beharangozó” videót dobtak be a köztudatba a dologgal kapcsolatban a németek.

 

Az elektromos autók terjedésével égető kérdéssé válik lassan, hogy vajon mi lesz az infrastruktúra kiépítéssel. Hiszen szép dolog a hangtalan autózás, de megfelelő töltőhálózat nélkül gyakorlatilag pillanatok alatt élhetetlenné is válhat. Ezért is vág bele olyan fejlesztésekbe a legtöbb nagy autógyártó is, mely ezt a problémát akarja megoldani.

Persze, mindenki másképp közelíti meg a dolgot. Míg például a Kia-Hyundai saját töltőoszlop hálózat telepítésével próbálja meg kiszolgálni a leendő vásárlókat, a Volkswagen egy picit más irányba is elkalandozott a témával kapcsolatban. Persze, legyen temérdek töltési lehetőség, na de nehogy már nekünk kelljen majd az oszlophoz parkolni és dugogatni a kábeleket!

Éppen ezért egy évvel ezelőtt vázlatosan bemutatta a német gyártó azt a projektjét, mely olyan robotok kifejlesztését tűzte ki célul, melyek helyettünk végzik el az energia “tankolás” műveletét. Lényegében úgy kell elképzelni a dolgot, mint ha mondjuk a Csillagok Háborúja droidjai elevenednének meg némi Wall-E beütéssel.

“A mindenütt jelen lévő töltési infrastruktúra kulcsfontosságú tényező az elektromos mobilitás sikerében. Töltő robotunk csak egy a számos megközelítés közül, de kétségtelenül az egyik leglátványosab módja ennek”- mondta Thomas Schmall, a Volkswagen csoport fejlesztési igazgatója. A tervek szerint egyetlen robot több autó töltését is képes lesz majd ellátni, lévén hogy nem marad ott végig egyetlen autónál a folyamat végéig, hanem egy energiatárolót csatlakoztat arra, majd később összegyűjti és elviszi újra feltölteni. Egy kis aranyos powerbank díler van éppen születőben Németországban!

A projekt egyelőre prototípus tesztelési stádiumban van, nehéz megmondani, hogy mikor áll szolgálatba ténylegesen az első VW robot. A lényeg viszont, hogy a gyáriak nem engedték el a dolgot, azaz nem csak egy hirtelen fellángolásról volt szó egy évvel ezelőtt. Tényleg beköszönt nemsokára a droidok korszaka? Akár még ez is elképzelhető lehet!

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button