______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Kiszáll a Honda az F1-ből

hirdetés

Lényegében váratlanul robbant a hír, hogy jövő év végén elbúcsúzik (ismét) a Honda a száguldó cirkusz világától. Az autóipar változásaira hivatkozik a gyártó, aminek a Red Bull és az Alpha Tauri csapat ihatja meg a levét.

 

Derült égből villámcsapás? Vagy sejteni lehetett már? Lényegében mind a kettő egyszerre a Honda bejelentése, hogy 2021 végén otthagyják az F1-et minden létező vonatkozásban. Ez egyben azt is jelenti, hogy motorbeszállító nélkül maradhat az Alpha Tauri és a Red Bull csapat. Leginkább a Red Bull kerülhet bajba így 2021 után, hiszen hiába kommentálta a fejleményeket úgy a csapat, hogy ők mindenképpen maradnának porondon, elég kilátástalan a helyzetük beszállítói fronton. A Mercedesről és a Ferrariról ugyanis már korábban lepattantak, azaz marad esetleg a Renault, vagy még ott van a még nehezebb saját továbbfejlesztés is.

Na de mi állhat a háttérben? A Honda nyilatkozata szerint nem más, mint az autóipar drasztikus átalakulása. Eddig ugyanis komolyan lehetett profitálni utcai fronton is az F1 motorok fejlesztéséből és az azokból származó tapasztalatokból, a belsőégésű egységektől egyre inkább elforduló piac viszont egyszerűen értelmetlenné teszi, hogy ebbe az irányba öljenek dollármilliárdokat a technológia csiszolgatásába.

hirdetés

A Honda tervei között szerepel, hogy pár évtizeden belül elérjék a teljes emissziómentességet, ami komoly fejlesztési költségeket von magával. Most erre kell a pénz és a kapacitás, így nemes egyszerűséggel nem engedhetik meg maguknak, hogy csak úgy hobbiból óriási pénzeket költsenek a száguldó cirkusz szekerének tolásába.

Vajon a Honda lépése egy olyan folyamat kezdete, mely a most ismert F1 leágazásában, illetve drasztikus átalakulásában teljesedik majd ki? Könnyen lehet ez is, hiszen hasonló gondolatmenet mentén nem kizárt, hogy idővel más márkák is a kiszállás mellett döntenek. Az Aston Martin például hiába indul gyári csapattal a bajnokságban, Mercedes motorokat használnak majd az autóikban, mert szintén nem lett volna kifizetődő a saját egység kifejlesztése…

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button