______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Kis kompakt Mercedes az A osztály előtt? Hivatalosan nem volt ilyen, de aztán mégis.

hirdetés

Ma már nem meglepő, hogy komoly prémium márkák is kínálnak kis kompakt modelleket, ám 30-40 évvel ezelőtt ez még nem volt magától értetődő. Ezért is furcsa, hogy már akkor is felbukkant egy ilyen Mercedes, igaz nem hivatalos gyári forrásból.

 

A Mercedes palettáján 1997-ben jelent meg az A osztály, mint a gyártó első kis kompakt modellje. Azt viszont kevesen tudják, hogy az első csak átvitt értelemben igaz, mert ugyan nem hivatalos gyári megoldással, de ez előtt is létezett már hasonló konstrukció a piacon.

A sztori ott kezdődik, hogy amikor a W201-es “Baby Benz” 1982-ben felkerült a csillagosok palettájára, felmerült a kérdés, hogy vajon érdemes lenne-e egy Volkswagen Golf konkurenciát is hadba állítani, azaz mi lenne, ha egy hatch változat is bekerülne belőle a kínálatba. A gyáriak el is készítettek egy prototípust, ám a projektet később elkaszálták, mondván hogy a szedán változat amúgy is egy népszerű járgány lesz. Nem is tévedtek ezzel, hiszen a modell pályafutása alatt 1,9 millió példány talált belőle gazdára, lényegesen több, mint előtte bármely másik Mercedes modellből.

hirdetés

Volt azonban egy tuning cég, aki továbbra is úgy tartotta, hogy a kis csapotthátú Mercinek igenis helye van a piacon. Ez volt a Schulz Tuning, melynek vezetője, Eberhard Schulz úgy döntött, hogy elsődlegesen magának megcsinálja a gyáriak által évekkel korábban kukázott koncepciót. Fogta a W201-et, alaposan megrövidítette, majd hozzácsapta a W124 kombi hátulját, ezzel megszületett az első kis kompakt Mercedes, az 1991-es 190E City. A koncepció sok rajongónak elnyerte a tetszését, ám az átalakítás túl költséges volt ahhoz, hogy érdemben vásárlókat lehessen találni az újdonsághoz, ráadásul mivel a gyáriak nem járultak hozzá az akcióhoz, ezért azt sem engedték, hogy a csillagos embléma bárhol feltűnjön rajta. A különlegességből a pletykák szerint így összesen négy példány készült el, ami nem mondható komoly sorozatgyártásnak, de arra elegendő, hogy ez legyen az A osztály korszak előtti egyetlen kis csapotthátú Mercedes. Még ha hivatalosan a német márka engedélye nélkül nem is az…

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button