Autós Hírek

Jövőre búcsút inthetünk a króm díszeknek?

Egészen drasztikus mértékű tilalmat tervez bevezetni az Európai Unió. Jelen állás szerint már jövőre tilos lesz króm alkatrészeket használni az autóiparban is.

Ha elkezdünk az utcán autókat nézegetni, akkor bizony rájöhetünk, hogy a legtöbb modellen fontos szerepet játszanak a krómozott díszítések, a prémium gyártók pedig a mai napig előszeretettel alkalmazzák ezeket a fényes felületeket a dizájn hangsúlyozásához. Egy új EU tervezet szerint ez változhat meg elég gyorsan.

Az unió szakijai ugyanis rájöttek, hogy a króm előállításakor olyan melléktermékek keletkeznek, melyek legalább ötször erősebben járulnak hozzá a tüdőrák kialakulásához, mint a dízel kipufogógáz. Mit lehet tenni? Jöhet a 2024-es króm tilalom.

Ez annyit tesz, hogy ha tényleg meglépi a dolgot az EU, akkor már jövőre nem lehetne krómot használni az autóiparban sem. Ami viszont fontos, hogy sok még a nyitott kérdés. Például ott van az a tény, hogy manapság a műanyag elemek króm hatását sokszor fóliákkal érik el a gyártók, ezek előállítása pedig más eljárást képvisel, mint a tényleges krómozás a klasszikus autóknál. Az sem tisztázott még, hogy a már meglévő króm elemek utánpótlása hogy alakul majd, ami főleg a veterános piacot érinti.

A döntés kihatással van a repülőgépgyártásra is, hiszen ezen a téren is előszeretettel alkalmazzák a krómot a gyártók, illetve nem mehetünk el szó nélkül a króm használati tárgyak mellett sem, melyek időtállóbbak a hagyományos fém vagy műanyag eszközöknél.

Mindenesetre érdekes lehet figyelemmel követni a sztorit, hiszen 2024 már itt van a nyakunkon. Az biztos, hogy nem csak az EU figyelt fel a króm-kérdésre, hanem az Egyesült Államok is, ahol szintén tervezik a tilalom bevezetését. Csak hogy a tengerentúlon ezt 2039-ben szeretnék meglépni, ami azért teljesen más átfutást eredményez, mint pár hónap alatt kimondani a tiltást.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button