______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Itt vannak az új magyar rendszámtábla-szabványok!

hirdetés

Hivatalosan is megjelent a Magyar Közlönyben az új magyar rendszámtáblákra vonatkozó szabályozás. Alaposan megváltoznak az eddig ismert szabványok.

 

Szinte hihetetlen, de már több mint 30 éve, egészen pontosan 1990 augusztusa óta futnak a magyar autók az eddig ismert három betűt és három számot tartalmazó azonosító számokkal. Ebből, na meg a rohamosan növekedő gépjármű állományból adódóan törvényszerű, hogy egyszer a lehetőségek elfogynak, így egy ideje már foglalkoztatja az embereket, hogy mi lesz akkor, ha már nem lehet több új rendszámot kibocsátani a jelenlegi rendszerben? A választ ma a Magyar Közlöny adta meg!

Hivatalos formában mutatták be ugyanis az új magyar rendszámtábla-szabványokat, melyek 2022 július 1-től lesznek érvényesek. A változások könnyen észrevehetők lesznek, ugyanis alapvetően változik meg az eddig ismert elrendezés.

hirdetés

Az átlag autóknál ugyanis mostantól négy betű három szám kombináció lesz, ráadásul a betűk kettes csoportokban lesznek elválasztva. A magyar címer előtt csak magánhangzók, vagy kizárólag mássalhangzók szerepelhetnek, a másik két betű esetében lehetnek kombinációk is. Az nem változik, hogy az EU címer és a kék háttér elé helyezett H-betű a plakett bal oldalán helyezkedik el.

 

hirdetés

Fontos változás még, hogy a taxik mostantól külön megjelölést kapnak, ezen járművek azonosítója TX kombinációval fog kezdődni. A sárga háttér természetesen továbbra is megmarad. A diplomata rendszámok is maradnak világoskékek, ott ráadásul a CD jelzés is változatlan, ám utána három-három számjegy következik majd.

Szintén életbevágó változás, hogy a veterán járművek is megkapják az új szabványt, ami azért is fontos, mert eddig ezen jelzéseken nem szerepelt sem hologram sem pedig EU-s megjelölés. Talán ezen azonosítók esetében volt a legsürgetőbb az új szabvány, mivel már igencsak a lehetőségek legvégén jártak a hatóságok: Csikós Zsolt kollegám tapasztalatai szerint április végén már az OT 9750 számozást is elhagyták a kiadott rendszámok.

Továbbra is lehetnek egyedi rendszámok is, ám mostantól akár hat betűvel és egy számmal is gazdálkodhat, aki erre plusz pénzt szeretne költeni. Ékezetes magánhangzó és 0 nem szerepelhet az azonosítóban!

Érdekes és logikus lépés, hogy egybevonják az eddigi P, E, M, SP és Z rendszámokat, melyeket jövő nyártól egységesen I, azaz “ideiglenes” betűjellel látnak el. A határozat kitér arra is, hogy az új rendszámokra átállás fokozatosan, felmenő rendszerben történik majd, azaz az újonnan forgalomba helyezett autókra lesz érvényes jövő júliustól a változtatás.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button