Autós HírekElektromosOlvastár

Itt az új Astra!
Meg még valami sokkal érdekesebb is

Arculatváltás, vagy arculatőrzés? Mindenesetre az Opel másik vágányra teszi át magát

Megkapjuk végre a hatodik Astra-generációt, amúgy pedig mindenki sejti szerintem, milyen benne a műszaki tartalom. Volt viszont még egy óriási meglepetés is a sajtótájékoztatón…

Eljutottunk ide is. Megjelent az első, már az új Stellantis-égbolt alatt fogant Opel-autó, a hatodik generációs Opel Astra is, adieu GM-korszak, velkám Monsieur Tavares. Annyira azért nem kell betojni. Manapság már igen jók azok a PSA-féle hajtásláncok és az EMP2-es platform is, amiből az új Astrát összerakták, pláne, mert ez a bizonyos EMP2 mostanra már a harmadik, minden eddiginél ügyesebbnek ígért generációjához érkezett. A motorok meg… Senki nem fogja sajnálni a 2019-es Astra-faceliftnél megjelent háromhengeres blokkszériát – azok szörnyűek voltak.

Az egyik nagy megnyugvás – Mark Adamset Tavares is megtartotta designfőnöknek, s ez nagyjából garancia arra is, hogy az új modell friss legyen, ropogós, felismerhető, s abszolút kellemes a szemnek. Adamsék még az új Mokkánál kitalálták ezt az Opel Vizor nevű formai elemet, ami nem más, mint az enyhén íves és visszafelé döntött, fényes, fekete maszkbetét. A fogás jól működik a Mokkán, még jobban működik az Astrán, a kocsi vagány.

The new 2021 Opel Astra

Ezt az erős elemet kiegészíti az új IntelliLux-fényszóró, ami extra keskeny LED-csíkokból áll, így az Astra pofája egészen tanulmányautósan modern maradhatott a szériagyártáshoz érve is. A karosszérián olyan éles töréseket, egyenes vonalakat látunk, ami ma mindenütt másutt is divatos a Golf 8-astól a Cuprákon és a Corollán át a 208-as Peugeot-ig – barátom, az európai kis-kompakt autó ma ilyen. De nekem ettől még tetszik a Mazda 3 is, ami nagyon nem ilyen.

Viccet félretéve, az Astra mutatós lett, az a fajta formaterv, ami megint látható öregedés nélkül elmegy majd hat évet. Bent, az utastérben is hasonlóak a változások: a Mokkában megismert, két darab, vízszintes, 10 hüvelykes átlóméretű aktív TFT-panel közös, átlátszó plexi alatt lakik, a kézzel fogható kezelőszervek java részét pedig ráköltöztették az érintőképernyőre, csak Peugeot-stílusban hagytak meg párat belőlük a panel alatt, zongorabillentyű-stílusban. Önjelölt Ránki Dezsők velkám.

Ha ez a rendszer úgy működik majd, mint a Mokkában, akkor nagyon senki nem fog panaszkodni – bár a tapipados stílus mindig magával hoz egyfajta bénaságot, azért ez az opeles megoldás mindenképpen a jobbak közé tartozik. A felismerhetetlenségig megújult belső térben egyvalami szerencsére fix maradt: a címke a drágábbik fajta üléseken. Igen, érzem, hogy ez kicsit komplikált így: az első Insignia óta lehet AGR-üléseket rendelni Opelekbe; ez az a fajta szivacsforma és –kialakítás, amit gerincorvosokkal egyeztetve fejlesztettek ki és ezek az ülések valóban jók is. Tehát továbbra is lesz AGR-Sitzénk, ha kérjük, én meg azt mondom, ha telik rá, kérjük is, mert jók.

Maga az Astra nem lett nagyobb a réginél – mindössze négy milliméter hosszban a gyarapodás -, de a tengelytáv hosszabb lett, a tér állítólag nagyobb belül. Mindenesetre a csomagtérajtó mostantól nagy merevségű kompozit anyagból készül – de meg nem mondom, hogy ez a könnyű nyithatóságot, a balesetvédelmet, vagy az olcsóbb gyártást szolgálja-e.

Motorok vonalán egyelőre nincsenek újdonságok, azt a PSA-…, elnézést, Stellantis-kínálatot látjuk, mint a Peugeot-knál, vagy Citroeneknél. Egykettes, háromhengeres benzines turbó 110, egyötös négyhengeres turbódízel (igen, még van) 150, illetve két (1,2-es benzinessel megtámogatott) konnektoros hibrid (PHEV) 180, illetve 225 lóerővel. A váltók? Hat gang manuál, nyolc gang automata.

The new 2021 Opel Astra

Az igazi nagy újdonság 2023-ban érkezik, s úgy hívják, Astra-e. Nahát, a Corsa-e után képtelen lettem volna megtippelni a feladványt. Egyelőre sokat nem tudunk róla, csak azt, hogy tisztán elektromos lesz. Még nagyobb bejelentés is elhagyta Uwe Hochgeschurtz, a Renault Németország elnöki székéből az Opelhez átjött új elnök száját, és erre most mindenki nagyon figyeljen: 2021 végére az Opel-kínálatban már hat elektromosított személyautó lesz, 2024-ben a portfolió minden típusából lesz elektromos, 2028-tól pedig kizárólag villanyhajtású autókat árul majd a márka. Tehát itt a bejelentés, amit egy ideje már sejtettünk – az Opel hamarosan teljesen elektromos branddé válik.

Magát az új Astrát októbertől lehet majd megrendelni, a sorozatgyártása decemberben indul, az alapkivitel – ami állítólag jól felszerelt lesz – árát ismerjük csak, abból is csupán a németországit, s ez 22 465 euró. A többit rakjátok ki fejben.

Kétféle kasznival lesz megrendelhető, ötajtós ferdehátúként, valamint sportos kombiként – ezt a változatot nem engedik el az autógyárak, mert az alsó-középkategóriás kombikra évek óta változatlan a kereslet, miközben maga a kompakt szegmens, akár Északi-sarki jég Attenborough képkockáin, úgy olvad elfele a SUV-hisztéria miatt.

Hogy a hatodik generációval kapunk adaptív tempomatot, mely a térkép és a látható tereptárgyak elhelyezkedése alapján finoman moderálja a sebességet, keresztforgalom-figyelőt, hosszú hatótávú holttérfigyelőt, head-up kijelzőt, már szinte nem is túl érdekes, hiszen ezekről majd úgyis születik alaposabb beszámolónk.

Ami az igazán izgalmas, az a tegnap, azaz szerda déli Astra-bemutató végén, Mark Adams által tett új bejelentés. A design-guru ugyanis az Astra körbejárása után másodszor is felment a színpadra – nekünk, magyaroknak virtuálisan, tehát interneten zajlott a bemutató, a kocsit fizikailag, ott helyben, Rüsselsheimben csak kábé ötven, szerintem főleg német újságíró tapogathatta meg, ahogy láttam -, és elővezetett egy rövid reklám szpotot. Természetesen végignéztem.

Abban pedig először egy fehér, majd egy sárga, ismerős formájú autó volt a főszereplő. Egy, azaz két Manta A. Nem, nem a Manta, Manta! című film, mifelénk általában is jobban ismert Manta B-je, hanem az Eredeti Autó, az első, amit 1970-ben mutatott be az Opel. Adams kijelentette – neki mind a mai napig az a kedvenc Opel-formaterve, a most új Opel Vizor formai elemet is annak a modellnek a maszkja alapján álmodta meg csapatával. Ha megnézzük, nini, tényleg.

Nos, annak a filmbeli második, sárga Mantának fekete, sima maszkja, LED-es Intellilux fényszórói voltak, hátul a két-két piros fánk szintén LED-del világított, a műszerfalról is kaptunk egy villanást, ott is a Pure Panel kijelzői fénylettek… Mi ez?

Állítólag egy új autó, amin most dolgoznak. Egy Manta GSE ElektroMod, amit az évtized közepére gyártani akarnak az Opelnél. Igen, megint. 147 lóerőnyi villanymotoros teljesítményről, 31 kWh-nyi akkuról és 200 kilométeres WLTP-hatótávról esik szó abban a sajtóanyagban, amit később letöltöttem a kocsihoz. Hm.

Nem értem, nem értem. Egy ilyen autót már csak a vékony tetőoszlopok és az éles homloklemez-géptető találkozás miatt se lehet forgalomba hozni, mert semmiféle ma érvényes Euro NCAP-teszthez nem lehetne hozzáigazítani. Van egy sejtésem, hogy itt csak egy meglevő Mantát alakítottak át villanyossá úgy, ahogy a mostanában divatos restomod-műhelyek csinálják: ledes lámpák, modern beltér, akku bele hátra, villanymotor egy közdarabbal a váltóra – és hadd szóljon.

Mivel a leírásban szó esik arról is, hogy a majdani sofőr dönthet arról, hogy a nulláról rendelkezésre álló, 255 newtonméternyi nyomatékot komótosan bevetve, azaz villanyautós stílusban, direktben elindulva, avagy kuplungolva, az eredeti négygangos váltót végigkapcsolgatva akar-e autózni, ezért úgy sejtem, valóban az is történt, amit sejtek. De akkor most az Opel tényleg nekiáll ötven évvel ezelőtti váltókat gyártani, ráadásul nagy szériában? Meg merev hidat? Meg abba való diffit? Merthogy a GSE ElektroMod hátsókerekes…

Nem értem. Mark Adams azt mondta, EZT az autót. Az évtized közepére. Sorozatban…

Még emésztem ezt kicsit.

Címkék

Hasonló tartalmak

2 komment

  1. Én venném, merev híddal is… persze nem családi autónak, de akkoris! Jöjjön csak, én örülni fogok neki! 🙂

  2. Az a 31kWh most is kevés, 4 év múlva arra lesz elég h kiállj a garázsból (a többiekhez képest)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button