______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Futurisztikus búgásra gyúrnak mostanság az Audi mérnökei

hirdetés

Új idők új problémái, avagy az elektromos autók megjelenésével a járgányok hangzásának utólagos programozása is megjelent. Az Audi például nagy energiát fektet abba, hogy minél jellegzetesebb és jövőt idézően sportos legyen a nemsokára debütáló E-Tron GT hangzása.

 

Az autóipar teljes átalakulásának lehetünk szemtanúi ezekben az években, ami nem csak annyiban merül ki, hogy elektromos vagy hidrogénes lesz-e a közeljövő autója, hanem bizony felszínre kerülnek az ezzel járó hozadékok is. Ilyen például, hogy sosem volt még annyira fontos az akkumulátor technológia fejlesztése, mint most, illetve a programozókra is nagyobb felelősség hárul az autóiparban, mint eddig bármikor.

A programozás viszont nem csak annyiban merül ki, hogy miként viselkedjen az úton egy elektromos autó, hanem ma már a karakterisztika más részeit is főként számítógépek segítségével, kódokat és algoritmusokat pakolgatva alkotják meg. Ide tartozik a hangzásvilág is. Amit régebben ugyanis a mérnökök a motor és a kipufogó hangolásával oldottak meg, azt most utólag kell létrehozni hanggenerátorok segítségével. Az elektromos autónak ugyanis a működéséből eredendően gyakorlatilag alig van hangja, ami nem csak az élményt öli meg, hanem a gyalogosokra is kimondottan veszélyes.

hirdetés

Hang tehát kell, na de milyen legyen? Az Audi például a nemsokára érkező E-Tron GT-hez igazi sci-fi hangzásvilágot álmodott meg, amibe most mi is bele halgathatunk egy kedvcsináló videónak köszönhetően. A németek a megszokott elektromos autó búgást egy picit mélyebbre vették és egy algoritmus szabályozza azt menet közben. “Gázadásra” nem csak a hangszín, hanem a szint is megváltozik, majdnem úgy, ahogy azt a tudományos-fantasztikus filmek repülő autóinál is megtapasztalhattuk már évekkel ezelőtt. A most leleplezett hang egyébként az lesz, amit az Audi a külső szemlélőknek szán és a kocsi első, illetve hátsó lökhárítója mögött elhelyezett hanggenerátor fogja majd “játszani”. Belül programozható, akár ettől teljesen eltérő hangzásvilág fogadja a vásárlókat hangulattól függően.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button