______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Félvezetőhiány: a Ford F150 és az Edge gyártása folytatódik, de néhány vezérlőmodul utólag lesz csak beszerelve

hirdetés

A Ford is nehéz helyzetbe kényszerült a globális félvezetőhiány miatt. Választaniuk kellett: vagy leáll az F150 és az Edge gyártása, vagy vezérlőmodulok nélkül szerelik össze őket.

 

Az autóipart hónapok óta szorongató félvezetőhiány hétről hétre egyre nagyobb kihívás elé állítja a gyártókat. Nemrég számoltunk be arról, hogy a General Motors például az egyik motorját hengerlekapcsolás nélkül gyártja tovább, most pedig a Ford lép meg egy olyan lépést, amire eddig nem igazán volt példa.

Az F150 és az Edge modelleket összeszerelő üzem ugyanis alig kap már számítástechnikai chipeket, ami döntés elé állította a márka vezetőségét. Na most vagy az van, hogy leáll a gyártás, vagy egyszerűen kihagyják a kocsikból a hiányzó alkatrészeket. Az utóbbira esett a Ford választása!

hirdetés

Ennek értelmében tehát az F150 és az Edge modellek gyártása nem fog leállni (viszont csökkentik a termelés mértékét), de az autókat néhány vezérlőmodul nélkül szerelik össze. Ezek a modulok a gyáriak elmondása szerint többek között olyan funkciókért felelősek, mint az ablaktörlő motor mozgatása vagy az infotainment rendszer vezérlése. Természetesen az összeszerelt példányokat így nem küldik el a szalonokba, hanem felhalmozzák őket (több ezer darabról van szó), hogy amint újabb modul szállítmányok érkeznek, azokat utólag beszereljék a helyükre.

Mikor várható a hiba elhárítása? A gyáriak mindent megtesznek azért, hogy ez minél hamarabb megtörténjen. Felmerült például a modellek priorizálása is, avagy az sem kizárt, hogy a sikeres F150 helyett például más, nem annyira keresett járgányokat tesznek majd parkolópályára, az oda szánt chipeket pedig átcsoportosítják.

hirdetés

forrás: Reuters

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button