______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Első projektautó kevés pénzből? Kérdezz-Felelek Extra

hirdetés

Barna nemrég szerezte meg a jogosítványát, de úgy látja, hogy nincs szüksége mindennapi járós normál autóra, ezért inkább az építésbe vágna bele. 1 millió forint alatt keres alapot, amit apránként maga tökéletesítgetne az évek alatt. Mik a lehetőségek? Ebben segít Göbi!

 

Elég szokatlan jelenség, hogy ha valaki a jogosítvány megszerzése után nem egy napi járkálós járgány beszerzésére törekszik. Érthető azonban Barna érvelése is, akinek elmondása szerint nincs szüksége ilyen autóra, viszont szívesen újítana fel valami régi vasat, azaz vágna bele egy építgetős projektbe.

“Kedves Csík, Pista és Göbi!

Először is szeretném megköszönni az AMTS-t, nagyon jó volt találkozni veletek. Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy 2022. novemberében, 17 évesen szereztem meg a jogsit, de nincs szükségem arra, hogy vegyek egy napi használatra alkalmas autót, ami modern, klímás és minden extrával ellátott, ezért arra gondoltam, hogy valami régi autót szeretnék venni, ami kb 1.000.000, vagy inkább 800.000 Ft alatt van, nincs rajta sok rozsda és rendbe szeretném hozni.

hirdetés

Alapvetően az első ötlet Csík könyvei alapján az 500-as Fiat volt, de abból nem találtam (számomra) elérhető árú példányt ezért el kellett vetnem. Jelenleg a 124-es Merci kisebb motoros változatai és a kispolák a legesélyesebbek és még nézegettem 1-2 1200-est.

Ti mit tudnátok tanácsolni, amit 17 éves programozó tanulóként azzal a tudással amit a ti videóitokból szedtem össze, helyre lehetne rakni úgy, hogy szép és használható legyen? Nem feltétlen szeretnék OT-s kocsit, majd meglátom, hogy mit enged a költségvetés. Előre is köszönöm szépen a válaszotokat.”

hirdetés

A feltételek tehát adottak, elsőre még nem is látszik lehetetlennek a dolog. Na de Göbi vajon mit szól az elképzelésekhez?

Kedves Barna!

Ahogy te is érzed, erre nagyon sok jó megoldás létezik. Az fogja eldönteni, hogy neked mi a legjobb, hogy mik az igényeid. Mielőbb veszel egyet, ezt magadban pontosan tisztázd le, mert a Fiat 500 és a W124-es Mercedes között nagyon sok autó van, ez nagyjából a két véglet. Általánosságban azt javasolnám, hogy olyan autót válassz, amivel nem kell rögtön foglalkozni és rákölteni, hanem egy kicsit tudod élvezni, megszeretni, mert akkor a biztosan jelentkező hibák és költések is jobban fognak esni, vagy legalábbis nem fognak annyira fájni.

Ha hosszabbakat akarsz vele menni, akkor a 124-es Mercedes szinte mindtől kényelmesebb és ha jó állapotút kifogsz, talán megbízhatóbb is, de ezek ára nagyjából itt indul, ez alatt venni csak autószerelőnek és/vagy karosszéria lakatosnak érdemes. Ezért aztán ez nem lesz a legjobb állapotú. Hasonló a helyzet a 190-es Mercedesszel is (W201). Én inkább a Lada irányába terelnélek, egy jó állapotú 1200-es (2101-es) már élvezetes lehet és még fejlesztgetni is lehet. Az évek alatt ezek már egészen kívánatos fém kilincses autók lettek…

Aztán esetleg a Golfok is jó projektautók lehetnek, megbízható, könnyen javítható tartós autók, például egy jó állapotú Golf II 1.6 benzin simán belefér és várhatóan nem fog az ára csökkenni. Számos megoldás van, de például én ejteném a Kispolszkit, mert annak ellenére, hogy nekem is volt és kedves kis autó, a használati értéke azért erősen egy Lada 1200-es alatt marad.

Ahogy az 500-es Fiatnak is, de hangsúlyozom, ez az én véleményem, én meglátásom, ha megvan a szívmotiváció, akkor szívesen utazik az ember nyaralni is egy Kispolszkiban…

Üdv.
Göbölyös Zsolt

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button