Autós Hírek

Egy tanulmány szerint az SUV modellek kinőtték az európai utakat és parkolókat

A T&E tanulmánya mutatott rá arra, hogy az egyre nagyobb méretű, főként SUV modellek már kritikus módon kinőtték az európai utakat és parkolókat.

 

Már évtizedek óta megfigyelhető tendencia, hogy az autók minden egyes generációváltásnál nagyobbak és nagyobbak lesznek. A manapság nagyon felkapott SUV modellek esetében ez hatványozottan igaz, ráadásul ezek a járművek nem csak hosszabbak, hanem egyre szélesebbek is lesznek.

A T&E (Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség) legújabb tanulmánya szerint a helyzet mostantól kezd kritikussá válni Európában. Miről is van szó? Egyszerűen olyan szélesek most már az SUV modellek, hogy a kisebb városokban és régebbi utakon akkora helyet foglalnak el, ami már veszélyezteti a közlekedés többi résztvevőjét, főleg a kerékpárosokat.

Mindezek mellett a parkolóhelyeket is kinövik a most már gyakran 2 méteres szélességgel rendelkező autók. Ez ráadásul nem csak a párhuzamos parkolásra kialakított és felfestett helyekre értendő, hanem arra is, hogy az út szélén parkolva annyira belógnak az útra, hogy nem hagynak elég helyet a forgalom többi résztvevője számára.

A T&E hozzátette, hogy az európai utak és parkolók kialakításakor az volt a mérvadó, hogy a maximum 180 centi széles járgányok kényelmesen tudják használni azokat, így egy 2 méter széles BMW X5 vagy Kia EV9 egymás mellett már érezhetően kevesebb mozgásteret kap.

A szövetség pontosan ezek miatt arra ösztönzi a döntéshozókat, hogy iktassák törvénybe egy Európában használható személygépkocsi maximum méretét, figyelembe véve a helyi adottságokat. Vajon ezzel változik az autóipar a jövőben? Kevés rá az esély. A gyártók ugyanis a fogyasztói igényeket helyezik előtérbe, a vásárlók pedig általában minél nagyobbat és kényelmesebbet akarnak.

forrás: T&A

Címkék

Hasonló tartalmak

Egy komment

  1. Jó reggelt kívánok !
    A sok ostoba, értelmetlen látszatintézkedés, logikátlan szabályozás helyett ezzel kellett volna, foglalkozni.
    Pl.: Hasonlóan a japán kei car -okhoz meg kellene adni egy mérethatárt, ami fölött vagy be sem hajthatnának a belvárosokba, vagy jóval magasabb adót kellene utánuk fizetni.
    Bár, ahogyan intézik az ügyeket, ebből, csak újabb óriási áremelés lenne …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button