______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Egy évet csúszhat a debreceni BMW üzem építése

hirdetés

A BMW jelentette be, hogy a koronavírus okozta gazdasági helyzet miatt jónéhány projektet halasztaniuk kell. Ebbe tartozik bele a magyar üzem építése is.

 

Az senkinek sem újdonság, hogy a koronavírus járvány miatt kialakult helyzet alapjaiban rengette meg az autóipart. Gyárak álltak le, a kereslet a világháború utáni szintre zuhant vissza, aminek egyenes ági következménye, hogy a stabil nagy márkáknak is meg kell gondolniuk most, hogy mire és mennyit költenek.

Ez az oka annak is, hogy a BMW egy megszorító gazdasági csomagot jelentett be, aminek magyar vonatkozása is van. A debreceni gyáregység építését ugyanis minimum egy évvel eltolják a németek.

hirdetés

Ez már csak azért is súlyos probléma, mert Magyarország kormánya eddig több mint százmilliárdnyi forintnyi összeggel támogatta az építés előkészítését, melyek a terepmunkálatokban, út- és csatorna építkezésekben merültek ki. Debrecen város is rengeteget áldozott a projekt megvalósítására, lényegében 10 milliárd forintot fektetett a beruházásba, mintegy megelőlegezve a gyár elkészülte utáni bevételeket.

A döntés kapcsán ráadásul elég komoly ellentmondások is kialakultak. Míg a BMW közleménye az építés megkezdésének egy éves csúszásáról beszél, addig Papp László, Debrecen polgármestere már azt nyilatkozta, hogy a halasztás csak az üzembe helyezésre vonatkozik, az építésre nem. Ezt Szijjártó Péter is megerősítette, aki szerint az építkezési munkálatok jelenleg is folynak, ráadásul jövő héten a helyszínen személyesen is tárgyalnak a BMW képviselőivel. A kettő közti diplomatikus álláspontot képviseli Salgó András, a BMW magyarországi kommunikációs igazgatója, aki úgy fogalmazott, hogy ugyan a bajor gyártó továbbra is elkötelezett a magyar üzem felépítése ügyében, de “a kialakult koronavírus járványhelyzet feltételezések szerint hatással lesz a debreceni építkezési munkálatokra, így azok lelassulhatnak”.

hirdetés

Csúszás pedig sajnos eddig is volt, hiszen az eredeti tervek szerint a konkrét kivitelezés 2019 őszén indult volna meg, jelenleg a gyár leendő területén viszont a telek előkészítése történt csak meg, a további munkálatok még várnak magukra.

(fotók: MTI)

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button