______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Az SSC Tuatara hivatalosan a világ leggyorsabb széria autója

hirdetés

Megdöntötte a Shelby SuperCars a szériaautók sebességi rekordját az új Tuatara szupersportkocsival. Az amerikai gép bőven 500 kilométeres óránkénti sebesség felett száguldott a hivatalos mérésen.

 

Bár az elmúlt években úgy tűnt, hogy már egyre nehezebb újabb sebességrekordokat felállítani, az amerikai SSC (Shelby SuperCars) North America nem adta fel a rekorddöntési szándékát, aminek eredményeként született meg a különös nevű Tuatara szupersportkocsi.

Ez egy olyan sorozatgyártású autó, melynek minden pontját úgy tervezték, hogy minél gyorsabban lehessen haladni vele. A formája az aerodinamika jegyében lett megrajzolva (0,279 a légellenállási tényezője) és a hajtást sem bízták a véletlenre. Persze, a villanyosítás korában adta volna magát az elektromos hajtás, az SSC mérnökei azonban nem a trendeknek és az emissziós szabályozásoknak akartak megfelelni, hanem tényleg a rekorddöntés volt a cél. Mi került a Tuatara motorterébe? Egy 5,9 literes ikerturbós V8-as egység nem elhanyagolható 1750 lóerős teljesítménnyel.

hirdetés

Az igyekezet meg is hozta a gyümölcsét, ugyanis most október 10-én abszolút rekordot futott az autó a hivatalos rekorddöntés alkalmával Nevada egy lezárt útszakaszán. A volán mögött Oliver Webb angol versenyző foglalt helyet az elért maximális sebessége pedig 532 km/óra volt. A mérést a szélirány miatt megismételték ellenkező irányba is és a kettő futam átlaga adta ki az új rekordot, ami így most 508,7 km/óra hivatalosan.

A nagy futam után Webb dícsérte az autót, de elmondta azt is, hogy szerinte még ennél is több van benne. “Nem nyomtunk ki minden gőzt belőle, ennél még többet is tud. Ma csak a kiszámíthatatlan keresztirányú légmozgások akadályoztak meg minket abban, hogy tényleg megtapasztaljuk hol a vége”- mondta az angol a Top Gear stábjának.

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button