______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Az önvezető autók nehezítik az amerikai tűzoltók munkáját?

hirdetés

San Francisco utcáin egyre gyakoribb látvány, hogy sofőr nélküli autók közlekednek. Ezzel így nem is lenne alapvető probléma, csak hogy egy új jelentés szerint a Waymo és a Cruise járgányai sokszor nem tudnak mit kezdeni a vészhelyzeti körülményekkel, ami veszélyezteti és nehezíti többek között a tűzoltók munkáját is.

 

Az önvezető autózás paradicsomának tekinthető San Francisco, ahol már egy ideje emberi felügyelet nélkül róhatják az utakat a Waymo és a Cruise taxijai. Ráadásul egyre több van ezekből az autókból, így lassan már érdemlegesen lehet elemezni a viselkedésüket és a baleseti statisztikájukat.

Most egy ehhez köthető problémára tért ki a Mission Local magazin új cikkje, melyben komoly problémaként jelölik meg, hogy az önvezető autók a legtöbbször nem tudnak mit kezdeni az olyan helyzetekkel, ahol a hatóságok éppen egy vészhelyzetet próbálnak meg kezelni.

hirdetés

Az elmúlt hónapokban többször is előfordult, hogy az ilyen autók egyszerűen megpróbálták ignorálni a helyzetet, azaz a lezárások és a tiltások ellenére tovább haladtak a veszélyforrás felé, sőt néhány koccanás is kialakult ebből kifolyólag. Egy leírt konkrét esetben a Cruise egyik autója átszakította a kihúzott rendőrségi szalagot, majd szépen begurult egy baleseti helyszínre, ezzel a mentést végzők megdöbbenését váltva ki. Egy tűzoltónak kellett betörnie a kocsi ablakát, hogy az végre megálljon.

Egy másik megjelölt alkalommal pedig a Waymo autóját nem érdekelte, hogy a tűzesethez kivonult tűzoltók által használt tömlő fekszik az út közepén, megpróbált átmenni rajta. Csak azért nem sikerült, mert a rendőrök elé álltak és így blokkolták az útját. Az egyik még egy jelzőfáklyát is meggyújtott és kiabált is az autóra, hogy “Nem, maradj ott!”, de a magát vezető Jaguar csak araszolgatott tovább a tömlő felé. Szintén a napokban került fel a netre az a videó is, melyben egy rendőr próbál meg félreállítani egy önvezető taxit, hogy a rendőrségi autók elférjenek az úton, de a gép szemmel láthatóan nem tud mit kezdeni a szituációval, csak nem húzódik le oda, ahová a rendőr mutat.

hirdetés

Persze, ez nem azt jelenti, hogy mindig rosszul reagálnak a sofőr nélküli autók, hiszen átlagos körülmények között képesek felismerni a közeledő, megkülönböztető jelzést használó járgányokat és ilyenkor amint lehetőséget látnak rá, félrehúzódnak az út szélére. Arra viszont szemlátomást nincs algoritmus, hogy mit kell tenni, ha nincs “menekülő” útvonal vagy alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez. Ilyenkor hiányzik leginkább az emberi döntés a rendszerből.

 

Címkék

Hasonló tartalmak

Egy komment

  1. Szerintem a rendőri karjelzéssekkel egy átlagos magyarnak is meggyűlik a baja, nem kell hozzá mesterséges intellligencia.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button