______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Az Apple és a BMW bemutatta a digitális kulcsok következő generációját

hirdetés

Bár sokan még mindig idegenkednek a fizikai értelemben vett kulcsok digitális leváltásától, a gyártók legtöbbje külsős segítséget igénybe véve gőzerővel fejleszt ebbe az irányba is. Most például megérkezett az Apple és a BMW közös megoldása, mely alapvetően gondolta újra ezt a fajta megoldást.


Nagyon sokan az ördögöt látják benne, pedig elkerülhetetlenül halad a világ egy olyan digitális átállás felé, melynek központi eleme az állandóan nálunk tartott okoseszközök lesznek. Régen elmúlt már az a korszak, amikor a telefon csak arra volt alkalmas, hogy felhívjunk valakit, esetleg nagy nehezen szöveges üzenetet küldjünk neki, a mai készülékek lényegében már alkalmasak arra, hogy olyan tárgyakat is kiváltsanak, mint például a kézi kamera, a térkép vagy éppen internetezés esetén egy komplett számítógép. Miért lenne máshogy a fizikai értelemben vett kulcsokkal is? Ezért is fejleszt a legtöbb gyártó már évek óta digitális kulcs alkalmazást magának.

Most a BMW és az Apple állt elő egy egészen újfajta megoldással, mely az eddig használt (például a Tesla esetén) technológia helyett egy megbízhatóbb megoldást kínál a mindennapokra. Az eddigi próbálkozások ugyanis főként Bluetooth alapúak voltak, a mostani pedig az NFC technológiát használja fel. Ez egyszerűbb és gyorsabb használatot tesz lehetővé, igaz valamivel közelebb kell kerülni az autóhoz (10-15 centi már elég), hogy megtalálja egymást a telefon és a járgány. De ez nem baj, hiszen ha be akarunk szállni, akkor úgyis meg fogjuk közelíteni a kocsit a létező legszorosabb értelemben…

hirdetés

A gyártó azt is hangsúlyozza, hogy a Bluetooth rendszerrel szemben az NFC annyira kevés energiát igényel, hogy még a telefon lemerülése után is működőképes marad, tehát nem zárjuk ki magunkat a kocsiból, ha már előzetesen kapott engedélyt a telefonunk vagy az okosóránk. Apropó engedély! A digitális kulcs használatához nem kell állandóan megnyitogatni a BMW alkalmazást, a kulcsot ugyanis képes kezelni az Apple telefonok Wallet alkalmazása is, ami ráadásul automatikusan teszi a dolgát. Ha közel megyünk az autóhoz, akkor magától csatlakozik és aktiválja a funkciókat.

Szintén fontos részlet, hogy az Apple iMessage rendszerén keresztül bárkivel megosztható a jogosultság, akár 5 különböző készülékkel is nyitható és beindítható lehet az autónk. Ami még ennél is szebb, hogy a jogosultság kiosztásánál beállíthatunk különböző feltételeket is! Ha például nem bízunk annyira valamelyik családtag vezetési tudásában, akkor limitálhatjuk a jármű sebességét, kikapcsolhatatlanná tehetjük a vezetést segítő rendszereket, de még azt is megadhatjuk, hogy mennyire lehessen felhangosítani a rádiót. A jogosultság ráadásul bármikor visszavehető, akár időkorlát is beállítható rá.

hirdetés

A BMW/Apple digitális kulcsa természetesen technikai értelemben vett előfeltételekhez kötött, melyek közül a legfontosabb, hogy a használatához az autónk kilincsében is kell hogy legyen egy NFC mikrochip, amivel tud kommunikálni a telefon. Ez az oka annak, hogy ez a megoldás visszamenőlegesen nem kompatibilis, azaz csak a mostantól legyártásra kerülő és kiemelt modellek, például a 3-as és az 5-ös széria (a 7-es és az X1-X4 modellek egyelőre még nem kapják meg ezt a lehetőséget) esetében alkalmazható. A telefonok tekintetében az XS széria vagy annál újabb készülék a feltétel, illetve az okosórák ötödik generációja is fel van készítve a technológiára.

 

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button