______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Alaposan szigorítana a sebességhatárokon az Európai Parlament

hirdetés

Az Európai Parlament legújabb állásfoglalásában a jövőben maximum 30 kilométeres óránkénti sebességgel lehetne közlekedni lakott területen, illetve cél az unió minden országában az alkohol tekintetében a zéró tolerancia elérése.

 

Az EU statisztikái szerint még mindig a nem helyesen megválasztott sebesség okozza a legtöbb halálesetet, ezért az Európai Parlament komoly lépésre szánta el magát. Összeállítottak egy javaslat-csomagot, mellyel a tervek szerint el lehetne érni, hogy 2050-re senki se haljon meg az utakon.

Ennek a tervezetnek a legfontosabb eleme, hogy az EU területén belül mindenhol 30 kilométeres óránkénti sebességre csökkentenék a megengedett maximális sebességet, természetesen a lakott területekre viszonyítva azt. Mindezek mellett azon területek is érintettek lennének a korlátozásokban, ahol jellegzetesen sok a gyalogos és a kerékpáros.

hirdetés

Fontos lépés még, hogy a döntéshozók azt is el szeretnék érni, hogy a mobil eszközökben kötelező érvényű legyen a vezetési mód, azaz bizonyos sebesség felett az ne tudjon üzeneteket fogadni és erre használni se lehessen azokat. Ezzel a második legtöbb balesetet okozó tényezőt küszöbölnék ki, azaz a vezetés közben mobiltelefonozást. Természetesen az alkohol sem maradt ki a szórásból, ugyanis a javaslat kitér arra, hogy minden országban egységesen be kéne vezetni a zéró toleranciát, azaz még egy sör se férjen bele, ha valaki vezetni akar. Teljes mértékben tudunk azonosulni ezzel a ponttal!

Érdekes pont még, hogy az EP kötelezné a tagországokat a nemzeti közútbiztonsági alap létrehozására, melynek a feladata lenne, hogy a közúti bírságokból befolyó összegeket az utak biztonságosabbá tételére fordítsák.

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button