______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

A Volkswagen viccelt, a tőzsdefelügyelet viszont nem fog: tényleg eljárás indult a névváltás belengetés miatt

hirdetés

Április elsejei poénnak szánta a Volkswagen, hogy megváltoztatja az amerikai részlege elnevezését, ám a tőzsdefelügyelet egyből elvesztette a humorérzékét, amint meglátta, hogy a német gyártó részvényei mekkora kilengést produkálnak. Hivatalosan is megindult az eset kivizsgálása.

 

Április elsején megszokott, hogy találkozik humoros átverésekkel az ember az interneten. Lényegében egy ilyen akciót kezdett el felépíteni még március végén a Volkswagen is, amikor elkezdett kiszivárogtatni olyan híreket, hogy Amerikában megváltozik a márka elnevezése Voltswagenre. Ugyan, néhányunkban már akkor élt a gyanú, hogy a gyártó csak túlozni próbál, de a világ jókora része készpénznek vette a bejelentéseket, ami a gyártó értékpapírjainál egészen elképesztő öt százalékos megugrást produkált.

Ekkor eszméltek rá a németországi anyacég, hogy bizony önálló életre kelt a tréfa, ami így már több szempontból sem olyan szórakoztató. Először is, a dízelbotrányból éppen csak kilábalva lehet, hogy nem kéne az emberek jóhiszeműségével játszani, másodszor pedig bizony valótlan híreszteléssel anyagi előnyhöz jutni törvénybe ütköző a világ minden táján. Ezért nem várták meg a lecsengéssel április első napját és még március legvégén érkezett a hivatalos bejelentés: vicc volt, haha!

hirdetés

Igen ám, csak hogy a  Der Spiegel mostani jelentése szerint ezzel ugyan sikerült elejét venni a hír további terjedésének (talán még a földönkívüliekhez és néhány elszigetelten élő dél-amerikai törzshöz nem jutott el pár nap alatt a hír, de még ez is kétséges), de a tőzsdefelügyelet hiába kereste csaknem egy hónapon keresztül, nem találta meg mostanra sem a humorérzékét. Hivatalos, hogy elindult az eset kivizsgálása és a szankciók kidolgozása!

Arról még korai beszélni, hogy milyen büntetésre számíthatnak a gyáriak. A pénzbírság ilyenkor gyakorlatilag elkerülhetetlen, de szélsőséges esetekben a tőzsdefelügyelet akár korlátozhatja is a gyártó aktivitását az értékpapír piacon. Persze, ez már nagyon a másik véglet, de az biztos, hogy most már nem nevetnek az ügyön azok, akik kitalálták az akciót, majd így magyarázták azt később: “Az ötlet a Volkswagen eszmeiségéből fakadt: legyen egy kis móka! Süssünk el egy poént! Így mutassuk meg a világnak, hogy mennyire megőrülünk az elektromos autókért! Ennyi történt.”

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button