Autós Hírek

60 milliárd forinttal támogatja a kormány az elektromos autózást Magyarországon

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyenesen Kínából jelentette be, hogy egy 60 milliárd forintból finanszírozott program indul el Magyarországon, melynek célja az elektromos autózás fellendítése. Fele-fele arányban oszlik meg majd a költségvetés az infrastruktúra fejlesztése és a vásárlók támogatása között.

 

Az elektromos autózás komoly mértékű elterjedésének két fő akadálya jelenleg Magyarországon a töltőhálózat kezdetlegessége és a keresetekhez képest magas vételár. Ezt próbálja kicsit foltozgatni most a kormány egy új bejelentés szerint. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis egyenesen Kínából jelentkezett be a közösségi felületein és számolt be frissen egy új programról, melynek célja az elektromos autózás fellendítése hazánkban.

A célra összesen 60 milliárd forintot szán a kormány, melyből 30 milliárdból 170 új, nagy kapacitású elektromos töltőállomást építenek ki a fontosabb utak mentén az elkövetkező két és fél évben. A másik 30 milliárd? Az a vásárlók támogatására megy, azaz a jövőben is átvállal majd egy kis részt az autó vételárából a kormány. A program nem kimondottan a magánvásárlókra koncentrál, hanem az autómegosztó-szolgáltatók, taxisok és fuvarozók is részesülhetnek majd kedvezményekben.

Kérdés, hogy egy ekkora összeg mekkorát képes lendíteni az infrastruktúra jelenlegi helyzetén, illetve mekkora támogatást jelent majd az új villanyos vásárlóknak. Erre valószínűleg a program részletesebb kidolgozása árulkodik majd a későbbiekben.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button