______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

10 millió dollárnyi klasszikus autót kapott egy kaliforniai egyetem

hirdetés

Egy nyugdíjas mérnök házaspár a megszokottnál adakozóbb kedvében volt, amikor úgy döntöttek, hogy a mintegy hetven év alatt összegyűjtött autó kollekciójukat egy kaliforniai egyetemnek adományozzák. Nem mindennapi ritkaságokról van szó.

 

Amerikában egy idős házaspár, egy bizonyos Lee és Nicholas Begovich úgy döntött, hogy a mintegy hetven év alatt felhalmozott klasszikus autó kollekciót “nem viszik” magukkal a sírba, hanem még életükben jótékonyságra fordítják inkább az egészet. Az egykor a Hughes Aircraft alelnökeként is dolgozó Nicholas a kaliforniai Fullerton Egyetemet választotta ki, de mivel a pénzre váltásra már nincs energiája, így inkább az egész gyűjteményt az intézménynek adományozta, hogy azok intézzék el az értékesítést.

Így lehet, hogy az oktatási intézmény tulajdonát képezi már az összesen 10 millió dollár értékű gyűjtemény, melyben több igazi ritkaság is található. Ilyen például az a Pegaso Z-02 kupé, melyből összesen 84 darab készült el az 50-es években, a motorterében pedig egy 2,8 literes V8-as egység található. Ha ez nem lenne elég, egyből egy kabrió változatot is kapott a ritkaságból az egyetem.

hirdetés

Található még egy 1952-es Jaguar XK120 és egy 1956-os Porsche Speedster 1600 Super is a gyűjteményben, illetve kiemelendő még a sirályszárnyas Mercedes 300SL is, mely minden gyűjtő egyik legjobban vágyott tétele.

Nem mehetünk el szó nélkül az 1969-es Lamborghini Miura és az 1973-as De Tomaso Pantera mellett sem, mint különlegesség, de a legtöbb benzinvérű gyűjtő azonnal felszisszen az 1974-es Maserati Bora és az 1975-ös Ferrari Dino 208 GT4 hallatán is. Eddig kizárólag európai típusokról volt szó, de Nicholas nem vetette meg az amerikai különlegességeket sem. Így a tétel részét képezi egy 1962-es Chevrolet Corvair Monza Spyder és egy 1970-es Camaro SS is.

hirdetés

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mostantól a tanári kar klasszikus ritkaságokkal járkál majd Kaliforniában, hanem hamarosan egy aukció keretein belül értékesítésre kerülnek az ikonikus járgányok. Nicholas szeretné, hogy a gyűjtemény legalább nagyjából egyben maradjon. A legfontosabb viszont, hogy az egyetem megkapja a nem kis pénzösszeget, mellyel új épületeket építhetnek (többek között az adományozók nevével fémjelzett kutatólabort) és új szakokat is elindíthatnak a diákok támogatása mellett.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button