______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Volkswagennel hajtottak elektromos Scania kamionnak

hirdetés

Szerencsére nem egy közúti balesetről van szó, csupán a Scania vizsgálta meg, hogy miként viselkednek az új elektromos vontató oldalra szerelt akkumulátorai, amikor azokat eltalálja egy személyautó.

 

Az elektromos hajtások kora lassan, de magabiztosan eléri a teherautók világát is. Természetesen ez a kamiongyártóknak is komoly fejlesztésekkel és tesztelésekkel jár, főképp azért, mert a vontatók felépítése teljesen más akkumulátor elrendezéseket tesz lehetővé. A Scania például az eredeti oldalsó tankok helyére szereli fel a csomagokat, ám ezáltal értelemszerűen ezek nagyobb veszélynek is vannak kitéve, mintha valahol a karosszéria alatt lennének elrejtve.

Éppen ezért fejlesztettek ki egy ütközési energiát elnyelő “szekrényt” az akkumulátorok számára, ami oldalsó ütközés esetén megvédi a cellákat, így azok sérülés miatt nem tudnak tüzet okozni. Persze, ez papíron így van, de tesztelni is kell. Ennek pedig a legjobb módja egy életszerű helyzet előállítása, nevezetesen igenis meg kell torpedózni a kamion oldalát egy személyautóval! A gyártó erre a feladatra egy Volkswagen Golf modellt választott ki, mivel ez a kocsi az elképzeléseik szerint az utakon futkorászó átlagot képviseli.

hirdetés

Szóval megtörtént a próba, a gyártó pedig teljes megelégedettséggel vette tudomásul, hogy még egy ilyen, direkt a cellákra irányuló ütközés sem okozott tüzet. Az éles tesztet természetesen komoly számolások és szimulációk előzték meg, így azt csak egyszer kellett végrehajtani a Scania elmondása szerint. Ugyanis, ha egy bizonyos sebesség és becsapódási szög mellett visszaigazolást nyernek a számítások, akkor a többi esetben is helyes a szimuláció eredménye. A többi tesztre kijelölt Golf tehát most fellélegezhet!

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button