______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Váltóolajat cserélnék. Milyen menjen bele?

hirdetés

Olvasónk szeretné lecseréltetni a kocsijában a váltóolajat, de nem találja meg sehol sem, hogy milyen kell bele. Göbi segít!

 

Azt sok helyen feltüntetik a gyártók, hogy milyen olaj kell az adott motorba, a váltóba való kenőanyagról viszont nem igazán szoktak információval szolgálni. Ebbe futott most bele olvasónk is.

“Kedves Szerkesztőség!

Egy 12/2011-es évjáratú VW Golf 6 Variant tulajdonosa vagyok és szeretnék olajat cserélni a váltóban. Az autó használtan lett vásárolva, nem találtam róla információt, hogy előtte cseréltek-e olajat a váltóban, én csaknem 70 000 km-t mentem több mint 2,5 év alatt, és azalatt nem volt még olajcsere a váltóban. 
A kérdésem az lenne, hogy milyen olajat kell vásárolni bele. Fórumokon keresgéltem, de nem találtam. Egy webshop ahol motorolajat szoktam vásárolni, 75, illetve 80W típusu olajak vannak zömében, de azt sehol se találtam, hogy 75W-10, 75W-40 vagy esetleg 80W-20. 
Az autót munkába járásra használom, ami 30km egy út, illetve havonta legalább kétszer megyek hosszab távot (500-600km /alkalom), tehát sokat autópályázva, ahol ugye végig 5-ös fokozatban van.
A cserét autószerelőnél csináltatnám meg, de szeretném én venni az olajat, hogy valóbn minőségi anyag kerüljön bele és ne legyek átverve, ezért szeretném tudni, hogy pontosan milyet érdemes venni, illetve, hogy hány literre van szükség. 
Még ha esetleg márkát is tudtok írni, azért is hálás leszek, bár tudom, hogy ez sokszor fölösleges dilemma. Illetve nem tudom, hogy a váltóolajnál is vannak-e hasonló jóváhagyások, mint pl a motorolajnál a VW 507.00
Az autó 1.6 CR TDI 77kw, 5 sebességes kéziváltóval
Válaszotok előre is köszönöm!
üdvözlettel

Konkoly Dániel”

hirdetés

Lássuk Göbi, a kenőanyagok szakértője mit ajánl az adott típushoz.

Kedves Dani,

Azért nincs sok infó a váltó olajcseréről, mert a gyártó azt mondja, hogy a váltómű élettartam kenésre van feltöltve és méretezve. Ennek ellenére érdemes 100 ezer kilométerenként cserélni benne, nem nagy összeg, bár a cseréje kicsit macerás, főleg a betöltés.
A váltóba egyébként GL4-es SAE 75W90-es olaj való és érdemes a gyári mennyiségnél kicsit többet beletölteni, a gyári adat 2.4 liter, érdemes 2.6-ot tölteni bele. A gyári olaj cikkszáma:  VW G052171A2
Üdv.
 
Göbölyös Zsolt
Speedzone.hu

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button