Autós Hírek

Utcán tárolt autómat elvitetheti a szomszéd? Kérdezz-Felelek Extra

Olvasónk megszállott gyűjtő, így elég sok autót halmozott fel az évek folyamán. Van, amit hely hiányában az utcán kell tárolnia, ami persze szúrja a szomszéd szemét. Rendszámos, de régi vasakról van szó. Elszállíthatók az ilyen kocsik a tulajdonos tudta nélkül? Peti válaszol!

 

Van az úgy, hogy az ember becsípődése már olyan mértéket ölt, hogy az mások számára is figyelemfelkeltő lesz. Ilyen az is, ha elkezdünk régi “roncsokat” felhalmozni. Ebbe a hibába esett olvasónk is, akit már a szomszédok is fenyegetnek.

“Kedves Speedzone szerkesztőség!

Dani vagyok, 18 éves, megszállott rom-autógyűjtő. Sajnos a káros szenvedélyem során sikerült annyi vackot felhalmoznom, hogy van, amiről már lejárt a vizsga. Mivel nincs ennyi helyem a telken, van aminek az utcai parkoló lett az állandó lakcíme.
A probléma: Hiába lakom egy csendes, nyugodt környéken ahol szinte semmi bolt, posta stb. nincs, ami miatt sokan parkolnának itt és szinte mindig a fél utca üres, pár szomszédnak szúrja a szemét az, hogy a sokmilliós elektromos suvok közt az én 30-40 éves autóim is parkolnak. Az egyikük megfenyegetett, hogy elszállítatja az autómat.

Az lenne a kérdésem, hogy ez szerintetek mennyire valós veszély? Elszállítathat egy magán személy egy más tulajdonában lévő autót, ami az utcán parkol? Rendszám van rajtuk, az adót fizetem mindegyikre, illetve biztosítva is vannak, viszont a műszaki van amin lejárt. Az utcánk nem fizetős övezet és tábla sem tiltja a parkolást. Budapest egy külső kerületéről beszélünk.
Szerintetek nem érdemes foglalkozni az üres fenyegetéssel, vagy kezdjek el gondolkozni, hogy mi tévő legyek? Sajnos a kocsi levizsgáztatása egy ideig még nem lesz lehetséges.

Köszönöm a segítségeteket!

Dani”

Lássuk Bessenyey Peti mit szól ehhez, aki mondjuk úgy, hogy szépen lassan hasonló cipőben járkál.

Kedves Dani!

Mint “rom gyűjtő” társad, szeretnék én válaszolni erre a kérdésedre.
Megértem az ellenszenved a szomszédod iránt, hiszen attól még, hogy te a régi autóidat szereted, nincs joga senkinek emiatt lenézni. Azonban van pár dolog, amit érdemes tudnod.
Közterületen amennyiben van érvényes biztosítása, érvényes műszakija és rendszáma, akkor parkolhat pár napnál tovább egy autó.

A pár nap is csak akkor áll fenn, ha erre külön engedélyt kérsz. Sajnos, mivel azt írod, lejárt a vizsga, jogosan jelezheti az adott kerületi hivatalnak a szomszédod, hogy jogtalanul foglalod a parkolóhelyet. Ezesetben téged ki fognak értesíteni (kapsz egy cetlit az ablaktörlő mögé) és pontosan le lesz írva, hogy hány napon belül kell gondoskodnod az autó elszállításáról. Jó esetben kapsz egy levelet is a bejelentett lakcímedre, de erre ne hagyatkozz, ha rám hallgatsz. A kiértesítéstől számítva 6-7 napon belül el fognak jönni megnézni, hogy az autó ott áll-e még. Nincs pontos dátum, szóval nem érdemes azzal próbálkoznod, hogy egy napra eltűnteted, majd visszaviszed a kocsit. Sajnos ha ott találják még, a következő alkalommal már autószállítóval jönnek, és a te költségeden el fogján vinni az adott kerülethez tartozó telephelyre, ahonnan csak a szállítási- és tárolási költség megfizetése után fogod visszakapni.

Ezt semmiképp nem érdemes megvárni, mert a szállító és a telephely sem vállal felelősséget semmiért, megeshet hogy súlyosan megsérül az autó, amit nem fognak neked megtéríteni.
Amennyiben viszont a szomszédod tényleg saját kontóra szállítatja el bárhova az autód, bűncselekményt követ el, függetlenül attól, hogy éppen van-e rajta műszaki. Ezt mindenképp add a tudatára, ugyanakkor törekednék a helyedben arra, hogy békés úton oldjátok meg ezt a problémát.
Én értem a helyzetedet, amennyiben eddig nem jelentett problémát senkinek, hogy az utcán álltál az autókkal, szerintem semmi rosszat nem követtél el, viszont most valamit muszáj tenned, mielőtt csak még nagyobb baj lesz ebből. Azt ajánlom, nézz szét a környékeden, ha nem napi használatban van az autó, már pedig lejárt vizsgával ez nem valószínű, keress egy kiadó garázst, vagy egy telephelyen egy parkolóhelyet! Ahogy távolodsz a fővárostól, egész olcsóan lehet találni ilyen lehetőségeket, ahol legálisan, békésen tudod tárolni és akár orvosolni a problémáit, hogy aztán később le tudd vizsgáztatni és onnantól senki egy rossz szót sem szólhat!

Sok szerencsét!

Bessenyey Peti

Címkék

Hasonló tartalmak

Egy komment

  1. A kerületek még a reális roncsokat sem szállítják el, amin se rendszám, se műszaki, a címke, ami az autó elszállítására figyelmeztetnek, pedig rég lekoptak… legalább is a III-ban. Senkit nem érdekel, több helyen, többször bejelentve, pedig a panelek között ténylegesen foglalják a helyeket, már a betonparkolóban körbenőtte őket a gaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button