Autós Hírek

Szoftverek terén nem áll jól a Volkswagen, ezért késhetnek bizonyos elektromos modellek

A Volkswagen nagyszabású terve, hogy pár éven belül a világ vezető elektromos márkája lesz. Most ez a terv megbicsaklani látszik egy igencsak komoly szoftveres galiba miatt. Legalábbis erre világítanak rá a kiszivárgott információk.

 

Az elektromos autók egyik előnye a hagyományos konstrukciókhoz képest, hogy kevesebb alkatrészből áll a hajtásuk, ergo kevesebb az esély a meghibásodásra is. Abban viszont erős a hátrány, hogy a működtetésükhöz sokkal komolyabb szoftverek kellenek, amit meg is kell írnia valakiknek, lehetőleg hibátlanul, vagy legalábbis elenyésző hibákkal.

A Volkswagen csoport is komoly erővel fejleszt ezen a téren, hiszen a tervek szerint az elektromos modellek többsége már egy továbbfejlesztett, második generációs szoftverrel lenne ellátva, mely megannyi okos apróság mellett támogatná a negyedik szintű önvezetést is.

Igen ám, csak hogy az Automobilewoche magazin legújabb információi szerint komoly problémákba ütköztek a szakik a fejlesztés alatt, így például az Audi elektromos zászlóshajójának, melyet eddig csak projekt Artemis néven ismerhettünk, el kell tolni a premierjét. Mennyivel? Egy laza három évvel. Ez annyit tesz, hogy a kocsi nem 2024 elején fog megjelenni, ahogyan azt tervezték, hanem inkább 2027 tájékán.

A források arra is rámutattak, hogy a németek most inkább alacsonyabb kategóriájú modellekre fókuszálnak, melyet a jelenleg is használt elsőgenerációs szoftver picit továbbcsiszolt, 1.2-es verziószámú szoftverével látnak el. Igen, ez az a verzió, melynek a tervek szerint már 2021-ben használhatónak kellett volna lennie, viszont még mindig erősen csiszolgatják a fejlesztők.

A szoftveres elmaradás ráadásul nem csak az Audi és a Volkswagen elektromos törekvéseit hátráltatja, hanem a forrás a Bentley és a Porsche esetében is erős csúszásokról számol be. Annyira, hogy a Bentley elméletileg le is tett arról a tervéről, hogy 2030-ban már csak és kizárólag elektromos autókat dobjon piacra. A Porsche esetében már a beharangozott elektromos Macan piacra dobását is érinti a dolog, hiába kezdődött meg az előszériás darabok összeszerelése a lipcsei üzemben. “A hardver kész van és kifogástalan, de szoftverünk még nincs hozzá”- mondta a gyári informátor.

Nehéz lesz így teljesíteni azt a célt, hogy pár éven belül a Volkswagen legyen a világ legnagyobb elektromos gyártója, legalábbis nagyon össze kell kapniuk magukat a srácoknak, hogy ha tényleg meg akarják szorongatni az egyre csak erősödő konkurenciát.

 

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button