______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

A Star Wars a vízen zseniális

hirdetés

Alejandro Agag nevét még mindig kevesen ismerik, pedig nem kisebb bizniszt hozott ő össze, mint a Formula E-t és az Extreme E bajnokságokat. Az elektromos-extrémsport harmadik lába pedig az E1, az elektromos motorcsónak-, pontosabban off-shore powerboat-bajnokság lesz. Annak rajtjánál pedig egy olyan gép áll majd, amely mintha egyenesen a Csillagok háborújából érkezett volna: az E1 Racebird.

A sztori szerint Agag éppen Londonban, a Temze partján sétálgatott barátjával, Rodi Bassóval, aki régebben a NASA, a Ferrari és a Red Bull mérnökeként is dolgozott, arról beszélgetve, hogy a tengeri szállítmányozásnak komolyan rá kell kapcsolnia ahhoz, hogy utolérje az autóipart az elektrifikáció terén. Innen pedig egyenes út vezetett az E1 bajnokság kitalálásáig.

A sorozat célja – nyilván -, hogy felhívja a figyelmet az elektromos meghajtás előnyeire a tengereken, illetve a jóval kisebb ökológiai lábnyomra, ami kétségkívül igaz a hatalmas, kétütemű, fűtőolajat használó hajómotorokkal szemben.

hirdetés

Az UIM E1 World Electric Powerboat Series 12 csapattal indul el, melyek a világ minden táját meglátogatják majd. Az ígéretek szerint a pilóták technikás és kanyargós pályákon teszik majd próbára magukat és a 800 kiló súlyú, 50 csomó (93 km/óra) sebességre képes, teljes mértékben szénszálas kompozitból gyártott hajókat. Ezeket a SeaBird Technologies illetve a Victory Marine gyártja az olaszországi Pisában.

Bár az első számítógépes grafikákon egyértelműen Amidala hercegnő J327-es núbiai királyi csillaghajója szolgált inspirációként, a végleges változat sokkal inkább a lázadók A szárnyújára hajaz, asztromech-droid természetesen ebben sem lesz.

Agag eddig ügyesen fedezte fel a piaci rést és jól használta ki a gyártók jövőbeni törekvéseinek reklámfelületet adó bajnokságait, jó eséllyel ezúttal sem nyúl mellé, bár a bajnokságra némiképp árnyat vet a tény, hogy azt a Szaúdi Befektetési Alap támogatja és hát nem Szaúd-Arábia az emberi egyenjogúság és a politikailag korrekt demokrácia példaképe a világban.

hirdetés

Akárhogyan is van azonban, mi kíváncsian várjuk ezeket a hajókat, ahogy magát a versenyeket is. Az elsőt mindenképpen.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button