Autós Hírek

Pici dízelt városi használatra? Kérdezz-Felelek Extra

Dániel azzal keresett meg minket, hogy egy második autón gondolkodik, főként városi használatra. Meg is akadt a szeme a dízel első generációs Opel Meriván. Jó a döntés? Pista óva int!

 

Egy városi szaladgálós második autó abszolút nem ördögtől való dolog. A lényeg, hogy ne nagy karosszériát nézegessünk erre a feladatra és lehetőleg ne is költsük rá a család teljes költségvetését. Fölösleges, mert városi környezetben könnyebb parkolási sérüléseket összeszedni, ráadásul a kis távok nem tesznek feltétlenül jót a motornak sem. Ezért sem tűnik jó iránynak a dízel sem.

“Sziasztok!
Második autónak szeretnénk venni egy kocsit 1,2 millió Ft-ig. Opel Meriva A 1,7 DTI-t néztünk ki . Mennyire ajánljátok? Vagy mit javasoltok helyette, elsősorban városi használatra?
Köszönöm
Pergel Dániel “

Természetesen azonnal meglátta a buktatót a kérdésben Pista, aki azonnal Dániel segítségére sietett.

 

Szia Dani!

Ne. A kicsi, városi, modern dízeleket anno a kétezres években a dízelmánia hívta életre, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy oda valók ezek a motorok.
A hülye híresztelésekkel ellentétben a DTI motorcsaládot (Direct Turbo és Injection szavakból tevődik össze) még az Isuzu fejlesztette a GM számára és önmagában nem lenne rossz, de ennyi idősen egy városban használt turbódízel nem lesz csoda- és gondmentes. Az X17DTL motor adagoló-vezérlőjét már tudják javítani idehaza (mára mindegyikkel volt már baj, vagy lesz), ahogyan a porlasztócsúcsok is cserélhetőek, de ettől még nem oldódik meg a gondod: egyszerűen rövid távokra, városba nem való a dízel.
Annak idő kell, míg bemelegszik és képes jó hatásfokon üzemelni, plusz egy szívóbenzineshez képest olyan plusz terheket veszel vele a nyakadba (turbóhibák, a fent említett adagolóvezérlő vagy maga az adagoló, porlasztók stb.), amire semmi szükséged nem lesz, pláne, ha nem dőlt rád a pénzeszsák.
Ha már mindenáron ezt a típust szeretnéd, akkor inkább benzinest keress, de én jó eséllyel városba valami kicsi, olasz szívóbenzinest választanék, legyen az Multipla vagy Idea, netán Lancia Y, esetleg egy C-Maxot vagy ütnivaló négyes Golfot sima benzinmotorral. Nem kell a probléma-jeligére.
Ezt a kicsidízelt a városba-dolgot inkább engedd el, én ezt javasolnám.
Üdv
Vályi István

 

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button