______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Önvezető terepjárón dolgozik a BME és a Honvédelmi Minisztérium

hirdetés

A Budapesti Műszaki Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium írt alá együttműködési megállapodást, hogy közösen fejlesztésekkel korszerűsítsék a magyar hadsereg által bevethető technológiákat. Önvezető terepjárók és autonóm drónok egyaránt szerepelnek a közös projektben.

 

Nagyon úgy tűnik, hogy országunk vezetése egyre inkább felfigyel a modern technológiákban rejlő lehetőségekbe. Elég csak arra az ITM bejelentésre gondolni, amivel nemrég mi is foglalkoztunk, miszerint mesterséges intelligenciával szeretné fejleszteni a közlekedést a kormány. Nem sokkal rá, már itt is van a legújabb ilyen irányú törekvés, ami most a hadsereg fejlesztését jelölte ki magának célul külső segítség igénybevételével.

Egészen pontosan a Budapesti Műszaki egyetem (BME) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) írt alá egy együttműködési megállapodást, melynek keretein belül közösen dolgoznak a már régóta várt korszerűsítésen. „A magyar honvédség az elkövetkező években eddig soha nem látott fejlesztéseken megy majd keresztül azért, hogy a térség legkorszerűbb hadseregévé váljon: ehhez nagyon sok innováció, kutatás-fejlesztés, iparfejlesztés kapcsolódik” – hangsúlyozta Kotán Attila a BME kancellára.

hirdetés

Szalay Zsolt, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője árulta el a Portfolio megkeresésére, hogy a projekt olyan pontokat tartalmaz, mint például önvezető off-road járművek kifejlesztése a jelenlegi kutatások eredményeit felhasználva és a drón technológia korszerűsítése. Ezen felül természetesen nagy hangsúlyt fektetnek a mai világban már elengedhetetlen kiberbiztonsági törekvésekre is.

“A jövő háborúit már nem a harctéren, hanem a virtuális térben vívhatják. Ezért a kiberbiztonság kérdése a honvédelem szempontjából kulcsfontosságú. Ezért a kiberbiztonság témájában végzett kutatások és fejlesztések központi szerepet töltenek be a Műegyetem szakembereinek munkájában.”- hangzik a BME közleményében.

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button