______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Önvezető taxikat jelentett be a Rimac

hirdetés

A Rimac az elektromos szupersportkocsikról híres, ám a horvátok most egy kicsit elhagyják ezt a pályát. Önvezető taxit készülnek piacra dobni egy saját maguk által üzemeltetett társaságon belül.

Ha új Rimac bejelentésről van szó, akkor érthető módon brutálisan erős elektromos hajtással rendelkező sportkocsira számít az ember. Pedig a Bugattit is birtokló horvát gyártó esetenként szereti kipróbálni magát más területeken is. Most például taxis szolgáltatásban gondolkodnak, ráadásul nem is akármilyenben.

A gyártó ugyanis megalapította saját önvezető taxikat futtató vállalatát, mely Jules Verne után Verne néven működik majd a jövőben. Persze, felmerül a kérdés, hogy vajon milyen autókkal működik majd a cég? Ezt sem veszi félvállról a Rimac, saját maguk fejlesztik ki az önvezető járgányokat a Mobileye segítségével.

hirdetés

Eddig annyit lehet tudni, hogy első körben egy kétüléses, tolóajtós autóban gondolkodnak, mely tágas belső térrel és óriási kijelzővel rendelkezik. Kormány nincs benne, hiszen teljes önvezetésre készülnek. Felmerülhet még a kérdés, hogy vajon miért csak két személyre tervezik az autót? Az ok egyszerű, a gyártó felmérése szerint a taxirendelések 90 százalékában csak 1 vagy maximum 2 személy ül be a megrendelt autóba, így fölösleges lenne nagyobb modellekkel elárasztani az utakat.

Már meg is jelentek az első fantáziaképek a Rimac önvezető taxiról, melyen érdekes részleteket figyelhetünk meg. Ilyen például a kör alakú panorámatető vagy a könyöklő előtt elhelyezkedő második kijelző.

hirdetés

A Verne érdekessége még, hogy a tervek szerint egy olyan applikáció is készül, mellyel nem csak megrendelni lehet majd az autót, hanem olyanokat beállíthatunk előre, mint a klimatizálás mértékét, a hangulatvilágítás milyenségét vagy éppen az utastérben uralkodó illatot is kiválaszthatjuk.

A tervek szerint a szolgáltatás 2026-ban indul meg Zágrábban, aztán Anglia és Németország néhány nagyobb városa következik, de hosszútávú cél a teljes európai lefedettség.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button