______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Nissan gyárbezárás: a dolgozók és a spanyol kormány képviselői sem látják benne a logikát

hirdetés

Nagy port kavart a Nissan bejelentése, miszerint rövid időn belül felszámolják a márka barcelonai üzemét. A dolgozók tüntetéseket szerveztek, a spanyol kormány szerint pedig drágább a bezárás, mint a további üzemeltetés.

 

A Nissan költségcsökkentő csomagjában jelentették be, hogy más komoly intézkedések mellett bizony a márka spanyol üzemét felszámolják. Természetesen ez mind a dolgozókat, mind pedig a spanyol gazdaságot rosszul érinti. Az előbbiek tüntetésekkel fejezik ki az elégedettlenségüket, az utóbbi képviselői pedig a számok nyelvén bírálják a japánok döntését.

A spanyol kormány szerint ugyanis nem helytálló a Nissan azon bejelentése, hogy az üzem felszámolása nagyjából 600 és 800 millió euró közötti összeget emészt majd fel. A gazdasági elemzők szerint ugyanis ebben még nincs benne a fix szerződéssel rendelkező dolgozók bére, amit bizony a szerződésben szereplő dátumig ki kell fizetnie a gyártónak.

hirdetés

Az új elemzés szerint így nagyjából 1,5 milliárd eurós költsége lesz majd a bezárásnak és a kifizetéseknek, melynek fényében érthetetlen, hogy miért nem üzemel tovább a gyár, hiszen ez az összeg jóval nagyobb, mint amennyit bele kéne fektetni a gyárba a további biztos működés érdekében. Egyes szakemberek szerint nagyjából hét évbe telik majd, mire ezt a veszteséget a Nissan vissza tudja hozni, már ha a változtatások miatt tényleg elkezd jelentős profitot termelni.

Ha helytállóak a spanyol számítások, akkor tényleg logikusabb lenne a gyárat tovább üzemeltetni, mint hogy további termelés nélkül kelljen kifizetni a súlyos összegeket. De valószínűleg megvannak a Nissannak is a saját szakemberei a költségek optimalizálására és jó eséllyel át tudják látni a helyzetet. A spanyolok pedig persze, hogy a bezárás ellen érvelnek, mivel ez az ország bevételeit is csökkenti. Minden esetre érdekes lehet követni a további fejleményeket.

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button