______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Nem kegyelmeztek a rendőrök, 140-nel vágták bele a kerítésbe a menekülő autóst

hirdetés

Amerikában egy picit máshogy zajlanak az autós üldözések, mint kicsiny hazánkban. Ott ugyanis minden lehetséges módszerrel igyekeznek megállítani az üldözött autóst, akár úgy is, hogy lelökik az útról. Ez a PIT-manőver.

 

Autós üldözéseknél nálunk az esetek többségében a rendőrség inkább biztonságos távolságból követi a menekülőt, azaz igencsak meg van kötve a kezük a rendőröknek, ha erőszakkal kell megállítani valakit. Amerikában viszont teljesen más a helyzet, ott minden létező eszközt bevetnek a rend éber őrei, hogy véget vessenek egy üldözésnek.

Bevált szokás például, hogy egy szöges szerkezettel megpróbálják kiszúrni a menekülő kerekeit, de nem ritkán a PIT-manőver is bevetésre kerül. Ez az a manőver, amikor a rendőrautóval meglökik az ámokfutó járgány hátsó részét, az pedig kipördül és általában alaposan összetörik. Most is egy ilyen esetet tettek közzé az Arkansas State Police felületén.

Egy veszélyesen száguldozó, a rendőrségi felhívás ellenére tovább menekülő Chevrolet terepjárót kellett megállítani, melyet már csaknem 50 kilométeren keresztül kergettek a hatóságok. Ekkor csatlakozott be az üldözésbe az ASP egyik tisztje, aki azonnal a menekülő járgány mögé zárkózott fel. Egy darabig várt, hogy olyan területre érjenek, ahol kevés az esélye annak, hogy ártatlanokat sodornak veszélybe, majd akcióba lépett.

hirdetés

Dustin Carpenter rendőrtiszt elmondta, hogy az út és a gyanúsított viselkedése nem tette lehetővé, hogy felzárkózzon a kocsi mellé a hagyományos PIT-manőverhez, ezért inkább úgy döntött, hogy a vontató-csonkot löki meg, ezzel pörgetve ki a járgányt. Sikerült, a terepjáró mintegy 140 kilométeres óránkénti tempóval lecsúszott az útról, nekicsapódott a kerítésnek, majd darabokra szakadva állt meg. A sofőr csodával határos módon könnyebb sérülésekkel megúszta a dolgot.

Persze, elég drasztikusnak tűnik az eljárás, de könnyen lehet védekezni ellene. Mondjuk úgy, hogy amikor a rendőr kéri, félreállunk, és alávetjük magunkat az ellenőrzésnek.

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button