______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Megdőlt a villanyautós gyorsulás világrekordja

hirdetés

Egy svájci tanulókból álló csapat egy olyan elektromos versenygépet rakott össze, mellyel nemes egyszerűséggel sikerült kevesebb mint 1 másodperc alatt felgyorsulniuk 100 kilométeres óránkénti sebességre.

 

Az elektromos hajtás egyik jellemző tulajdonsága a megdöbbentő gyorsulási képesség. Ezt használják ki a nagyobb gyártók is mostanság, amikor megdöbbentő adattal akarják promózni az új villanyos modelljeiket, mások pedig szimplán csak meg akarják alkotni a legfürgébb elektromos autót a világon.

Az utóbbi kategóriát képviseli egy svájci tanulókból álló csapat is, akik tényleg komolyan vették az ügyet és kísérletet tettek arra, hogy megdöntsék egy német csapat által még 2022-ben felállított elektromos gyorsulási rekordot. Akkor a Foerderverein GreenTeam Uni Stuttgart e.V gépének 1,461 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy felkapaszkodjon 100 km/órás tempóra.

hirdetés

A svájciak versenyautója a kompozit anyagoknak és a méhsejtes építésnek köszönhetően csupán 140 kilós önsúllyal rendelkezik, a teljesítménye pedig 330 lóerő, ami a kerekekbe épített motorokból adódik össze. Ilyen súly/lóerő arányt lehetetlen átvinni az aszfaltra, ezért beépítésre került egy olyan rendszer is, ami lényegében az aszfalthoz szívja a gépet.

Mire elég ez? Rekorddöntésre! Az ETH Zurich csapata ugyanis 0,956 másodperc alatt gyorsult fel 100 kilométeres óránkénti tempóra, amit a Guinness rekordokat hitelesítő kirendelt felügyelő is megerősített.

hirdetés

Hova tovább? Nehéz elképzelni, hiszen már most is a fizika határainak feszegetéséről van szó, az emberi tűrőképességről nem is beszélve.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button