Autós Hírek

Már jövő hónapban felbukkannak az új magyar rendszámok az utakon

Egy ideje már tudni lehetett, hogy jönnek az új magyar rendszámok, ám a bevezetés pontos ideje eddig még bizonytalan volt. Most Vitézy Dávid jelentette be, hogy már július legelején megkezdik az új formátumok használatát.

 

Korábban már portálunk is beszámolt arról, hogy a jelenlegi magyar rendszámok alapos változáson mennek keresztül a jövőben. A szakértők szerint a cserére azért van szükség, mert a jelenlegi három betű és három szám leosztásban rejlő lehetőségek 1-2 éven belül elfogynak. Most az is kiderült, hogy nem is halogatják sokáig az új magyar rendszámok bevezetését a hatóságok.

Vitézy Dávid egy Facebook bejegyzésben jelentette be, hogy már július elsejétől az új rendszer szerint adják majd ki a rendszámokat, azaz: “Az újfajta rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.

A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek.
Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését.”
Ez persze nem azt jelenti, hogy a már meglévő hatósági jelzéseket cserélni kéne, azok továbbra is érvényben maradnak. Fontos még, hogy a rendszámoztatás költsége a közlekedési államtitkár szerint az új rendszerben sem fog növekedni, azaz pontosan annyit kell majd fizetni az új forgalomba helyezésekért, mint eddig.
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button