______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Már csaknem 1000 előrendelés érkezett az Alef repülő autójára

hirdetés

Az Alef Aeronautics még tavaly mutatta be a saját repülő autó koncepcióját, mely lényegében egy karosszéria alá rejtett eVTOL, azaz függőlegesen is felszállni képes jármű. Azóta töretlenül érkeznek be az előrendelések, ráadásul a különleges légialkalmassági tanúsítványt is megkapta már a szerkezet.

 

A repülő autók kérdése régóta foglalkoztatja már a gyártókat és a vásárlókat egyaránt. Eddig azonban olyan megoldások születtek, amik igazán sem repülőként, sem pedig autóként nem voltak igazán használhatók, ráadásul a legtöbbjük megragadt koncepció szinten. Tavaly azonban az Alef Aeronautics egy olyan elképzeléssel állt elő, ami az eddigiektől eltérő módon közelítette meg a dolgokat.

Egy olyan szerkezetről van szó, mely első ránézésre egy sima sportkocsinak tűnhet. Nincsenek kiálló szárnyak, sem pedig látható propellerek. Láthatatlanok viszont vannak, hiszen a felülről lyuggatott karosszéria több ilyen forgószárnyat is rejt. Lényegében úgy kell elképzelni a dolgokat, mintha egy méretes drónt elnyújtanánk hosszanti irányba, majd pedig egy rácsos szerkezettel leburkolnánk azt. Mindezek mellett az utaskabin külön forgatható, hogy mindig a repülés irányába nézzen a vezető.

hirdetés

A Model A hivatalosan egy eVTOL, azaz elektromos hajtású, függőlegesen is felszállni képes jármű. A technikai specifikációkról eddig nem mondott el sokat a gyártó, az viszont már ismert, hogy egy töltéssel nagyjából 110 kilométernyire tudunk elrepülni vele, vagy ha a kerekeket használjuk inkább, akkor 322 kilométer áll a rendelkezésünkre.

Mennyire komoly a projekt? Annyira, hogy a Model A éppen a héten kapta meg a különleges légialkalmassági tanúsítványt, az előrendelések pedig sorra érkeznek be. A repülő autó ára 300 ezer dollár lesz, de a rendeléshez most elég 150 dollár befizetni. Aki 1500 dollárt utal át a fejlesztőknek, az prioritást élvez, azaz a várakozási sor elejére kerül. Eddig több mint 800 előrendelés érkezett be (egy komplett flottát kért például egy kínai légiközlekedési társaság), a tervek szerint az első példányok pedig 2025 második felében érkeznek majd meg a tulajdonosokhoz.

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button