______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Izraelben plusz pénzért buszsávban kerülheted ki a dugókat!

hirdetés

Izraelben a nagyobb városokban kezdi meg a működését a Fast Lanes program, melynek célja a közlekedés ritmusának fenntartása lesz. Valós idejű forgalomszervezés mellett érkezik a fizetős prémium sáv is, ahol bárki elsuhanhat a többi dugóban araszoló mellett, ha van pénze rá.

 

A világban egyre nagyobb problémát jelent az autók egyre növekvő száma, ezzel pedig a dugók elburjánzása. Az araszolgatás nem csak az ember idegeit őrli, hanem bizony egy idő után a gazdaság is megérzi, hiszen a lelassuló közlekedés nem igazán fér össze a mai felgyorsult világunkkal. Erre jött rá Izrael is, ahol a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatójának, a Kyndryl-nek a segítségével el is indítanak egy programot, melynek a célja ezt a problémát megoldani.

A simán csak Fast Lanes néven emlegetett program több elemet foglal magában. Az első és legfontosabb a valós idejű forgalomszervezés, azaz a rendszer azonnal képes reagálni, ha valahol elkezd feltorlódni a forgalom. Ilyenkor a közlekedési lámpák és a forgalomirányítás áthangolásával lehet segíteni a helyzeten.

hirdetés

Fontos része még a programnak a közösségi közlekedés vonzóvá tétele is, mely mintegy 200 nagy befogadóképességű, modern és kényelmes elektromos busz forgalomba állításával valósul majd meg. Ehhez hozzájön pluszban, hogy a parkolás is egy rendszerbe kerül, ezzel meggyorsítva és megkönnyítve a díjfizetést és az információszerzést.

Mindezek mellett a programnak van egy igencsak érdekes része, ez pedig a prémium sáv bevezetése. Ez annyit tesz, hogy ha valahol mégis dugó alakul ki, akkor egy bizonyos összeg kifizetésével a buszsávban bárki megelőzheti a többieket. Persze, az informatikai rendszer követni fogja, hogy hányan akarnak a buszsávban előzni és csak annyi engedélyt értékesít, hogy nehogy beálljon az is a délutáni csúcsban.

hirdetés

forrás: Momentum Communications

Címkék

Hasonló tartalmak

3 komment

 1. Magyarországon is ez van: egy darabig mész a prémium sávban, aztán, mikor a zsernyákok észreveszik, akkor jön a fizetős rész… 😀
  Ravaszak ezek a zsicik.Pénzért lehet szabálytalankodni?Nincsenek ezek egy kicsikét elkurvulva?
  😀

 2. Bár végső sorban az egész közlekedés hasonló elveken nyuxik, már mint az elkurvulást nézve.
  Dugódíj: senki nem jöhet be a belvárosba! – Jaaah, hogy hajlandó vagy fizetni érte? Akkor te jöhetsz!
  Parkolás: Senki nem állhat meg sehol! – Jaaah, hogy hajlandó vagy fizetni érte? Akkor te megállhatsz!
  Repülés: Senki nem hozhat fel bőröndöt a fedélzetre! – – Jaaah, hogy hajlandó vagy fizetni érte?Akkor te hozhatsz!
  És még biztos vannak hasonlovak…
  😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button