______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Így képzeli el a mesterséges intelligencia a művészetet autókon!

hirdetés

A BMW több évtizedes múlttal rendelkezik az Art Car-ok, azaz a művészet és a mobilitás keresztezése terén. Most azonban egy szinttel feljebb léptek, az új dizájnokat ugyanis nem ember, hanem mesterséges intelligencia alkotta meg.

 

Sokan nem is gondolnák, de a BMW Art Car széria, azaz a művészettel megbolondított modellek kialakulása nem az elmúlt évekre tehető, hanem bizony már 1975-ben megszületett az első ilyen remekmű Hervé Poulain autóversenyző ösztönzésére, aki barátját, Alexander Caldert kérte meg, hogy díszítse fel a 3.0 CSL versenyautóját a Le Mans-i 24 órás versenyre. Akkor talán nem is gondolták a megalkotók sem, hogy ezzel egy egészen a mai napig tartó szokást keltenek életre, aminek köszönhetően már több mint 20 hivatalos BMW Art Car megjelöléssel ellátott autót tartunk számon.

A gyáriak igyekeznek a jövőben is életben tartani ezt a hagyományt, ám most úgy néz ki, hogy a modern megvalósítás egy kis csavart is jelent a sztoriban. Az új Art Car dizájnokat mesterséges intelligencia alkotja meg hús-vér emberek helyett, ám azok munkáját tanulmányozva!

hirdetés

A kezdeményezés Nathan Shipley kreatív technológus és Gary Yeh műgyűjtő fejéből pattant ki, a dizájnok megalkotásához használt szoftvert pedig az Nvidia biztosítja. A számítógép a művészet tanulásához 50 ezer képet elemzett ki az elmúlt 900 évből, illetve tanulmányozta a BMW által már korábban dolgoztatott kortárs művészek 50 különböző alkotását is. A program ezekből alkotott meg jó pár lehetséges dizájnt a saját “elképzelése” szerint, melyeket aztán egy BMW 8 Gran Coupe modellre vetítve jelenített meg.

Fizikai valójában egyelőre egy különleges példány sem készült el, de a BMW ígéretesnek látja az eredményeket, így nem elképzelhetetlen egy kollekció tényleges megalkotása sem a jövőben. Változik a világ, azaz úgy tűnik, jönnek a művészi lélekkel megáldott számítógépek, melyek az autók kipingálásától sem riadnak vissza!

hirdetés

“A történelem szokatlanul elszigetelt időszakában megragadtuk az alkalmat, hogy a világ minden tájáról származó művészekkel együtt kurátorkodjunk és dolgozzunk, hogy a szemlélődők számára valódi művészeti élményt nyújtsunk digitálisan. Különösen izgalmas volt feszegetni a művészet határait, látni, hogy a technológia hogyan befolyásolhatja a művészvilágot az elkövetkező években”- mondta Gary Yeh a projekt bejelentésekor.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button