______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Forma 1-es múlttal rendelkező kis Fiat keresi gazdáját

hirdetés

Egy 1990-es Fiat Tipo nem tartozik a különleges klasszikusok közé. Persze egy-egy jobb állapotú példánynak most már kezd feljebb kúszni az ára, de azért még nem beszélhetünk igazán ritkaságokról. Kivéve, ha az adott darab személyesen Nigel Mansell tulajdonát képezte.

 

Ha azt mondjuk, hogy érdekes olasz klasszikus, akkor a legtöbb embernek érthető módon a ritka Alfa Romeo, Ferrari és Lamborghini modellek ugranak be. Na, de akkor most miért is foglalkozunk egy eladó 1990-es Fiat Tipo-val? Azért, mert ez személyesen Nigel Mansell tulajdona volt!

Az 1992-es Forma 1-es világbajnok ugyanis 1990 szeptemberében a monzai nagydíj után kapott a gyártótól egy példányt, pedig akkor a negyedik helyen ért “csak” célba közvetlenül Ayrton Senna, Alain Prost és Gerhard Berger után.

hirdetés

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem csak Mansell-t lepte meg ilyen ajándékkal Cesare Romiti, a Fiat akkori igazgatója, hanem Prost is kapott egyet belőle. Ez utóbbi kék színű volt, viszont Mansell esetében stílusosan “British Racing Green” fényezést kapott a kocsi, ráadásul jobbkormányos kivitelben építették meg.

A felszereltségi listáját olyan tételek színesítik, mint például a napfénytető, a bőrkárpitozás (ez egy átlag vásárlónak még extra tételként volt elérhető abban az időben), az elektromos ablakemelő és a digitális műszerfal. Mondhatjuk tehát, hogy mindenképpen egyedi darabról van szó, ráadásul teljesen gyári kiadásban.

hirdetés

Ha még ez sem lenne elég, a kocsi belsejében egy plakettet is találhatunk, melyen ennyi áll: “Nigel Mansell számára, az 1990-es szezon elismeréseként a Ferrari Forma 1 csapatánál, Cesare Romititől, a Fiat ügyvezető igazgatójától.”

A hajtáshoz nem nyúltak hozzá a gyáriak. Ez annyit tesz, hogy mivel egy 1.8 DGT változatról van szó, a motortérben egy 1,8 literes négyhengeres erőforrás dolgozik 112 lóerős teljesítménnyel.

Na, de mennyit is ér egy ilyen autó? A Forma 1-es múlt, és az a tény, hogy alvázszámként az 1.000.000 lett beleütve a lemezekbe alaposan megemelik az értékét. Az értékbecslők nagyjából 10 ezer euróra saccolják a reális értéket, amit szépen lassan közelítenek is a licitek a Catawiki oldalán. Az biztos, hogy nem a nagypapa kiöregedett telekjáró Fiatjáról van szó.

Címkék

Hasonló tartalmak

Egy komment

  1. Nem lehetett valami ütős a szezon, ha csak egy ilyen Tipo járt érte 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button