______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Dízelt nem, minőséget viszont ígér a Dacia

hirdetés

A Dacia Logan és Sandero új generációját külső szempontjából már kiveséztük, most viszont belül is megmutatták őket a gyáriak, illetve a technikai specifikációk is napvilágot láttak.

 

Akármennyire is a szerényebb pénztárcával rendelkező vásárlókat célozza meg egy gyártó, a korral haladni kell dizájn és technikai szinten is. Szerencsére tisztában van ezzel a Renault égisze alatt működő Dacia is, a Logan és a Sandero új generációja minden tekintetben megfelel a mai elvárásoknak, persze a dolgokat szigorúan a helyén kezelve.

A külső dizájnra már korábban kitértünk, így arra most nem fecsérelnénk további szavakat. Amit viszont most láthatunk először, az a belső tér, melynek nem csak az ergonómiája változott, hanem a gyári ígéretek szerint a minősége is osztályon felüli. Ezt tapogatás, szaglás és nyúzás nélkül nem tudjuk még megerősíteni, de amennyi munkát belefektettek a gyáriak az új felvonásba, előlegezzük meg nekik a bizalmat.

hirdetés

Az viszont képernyőn keresztül is látszik, hogy a hangulat sokat javult, egyszerűen modernebb beütése van az egész Dacia belsőnek. Ott van például mindjárt a gombokkal gazdagon teleszórt kormánykerék vagy a nagyméretű “lebegő” infotainment kijelző. Persze, ez utóbbi extra felszereltségnek számít, alapból egy jóval kisebb, rekeszbe bújtatott megoldást kapunk.

Óriási dicséret jár viszont a műszeregység és a kijelző közé bújtatott USB csatlakozóért, melyet utólagos, vagy akár gyári telefontartóval (ilyet is kínál a Dacia) kiegészítve rá kell döbbennünk, hogy végre egy olyan gyártóval állunk szemben, aki a belső praktikum kialakításánál számolt a ma már elengedhetetlen okostelefonokkal is.

hirdetés

A vezetést segítő eszközök terén is óriási az előrelépés. Mostantól rendelhető például radar alapú, automatikus vészfék-asszisztens (70-170 km/óráig működik) és az ultrahangos szenzorokkal működtetett holttér-figyelő is, de a tolatókameráról, első-hátsó radarról és az elektromos kézifékről sem feledkeztek meg a gyáriak. Ami egyelőre még nincs, az az adaptív tempomat és a sávtartó rendszer. Miért? Mert valahol meg kellett húzni a határt a jóárasítás jegyében.

Van azonban olyan is, amivel kevesebb lett az új Dacia generáció. Ez bizony a dízel motor eshetősége, olyat ugyanis már nem kínálnak hozzá a gyáriak. Van viszont belépő szintként 65 lóerős 1 literes háromhengeres szívó benzines, illetve turbós 90 lovas erőforrás, ez utóbbi akár már fokozatmentes CVT váltóval párosítva. A paletta legerősebbje a Duster esetében már megismert gázzal is üzemeltethető 1 literes Eco-G egység a maga 100 lóerőnyi teljesítményével.

Pontos árazást egyelőre még nem tudunk, de a jobb technikai felkészültség és a javuló minőség mindenképpen valamilyen szintű árnövekedést sejtet. Azt viszont nem gondolnánk, hogy a Dacia megpróbálná túlnőni saját magát, azaz még mindig a piac egyik legolcsóbb alternatívájára számítunk. De ez hamarosan kiderül…

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button