______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Belsőégésű ló, azaz így tiszteleg Kaáli professzor a Mustang egyik leghíresebb magyar vonatkozása előtt

hirdetés

Mi történik, ha legendák útjai keresztezik egymást? Akkor általában valami még maradandóbb születik. Mint például Kaáli Nagy Géza professzor Mustang és Ford alkatrészekből készült lovas szobra, melynek leleplezésén mi is aktív szerepet vállaltunk.

 

A Ford Mustang talán a világ legismertebb modellje az autózás világában. Érthető, hiszen egy igazi amerikai legendáról van szó, mely már megszületésekor komoly rajongóbázissal rendelkezett, mára pedig az első generációk igazi gyűjtői csemegévé váltak. Természetesen ebben a sikersztoriban is ott vannak a szorgos magyar kezek, ráadásul nem is akármilyen mértékben.

Kevesen tudják például, hogy az ikonikus Mustang embléma megformálója is magyar volt. A Ford anno ugyanis Keresztes Károlyt bízta meg azzal, hogy megalkossa a vágtázó ló háromdimenziós alakját, melyet először fából faragott ki a mester. Az ő munkájával párhuzamosan készültek egyéb megoldások is, de a magyar szobrász alkotása fejezte ki legjobban azt az ősi erőt, mellyel az autó és a ló is rendelkezik, így a gyártó azt használta tovább.

hirdetés

A fából készült szobrocska megalkotása óta ráadásul pontosan hatvan év telt el, aminek apropóján egy másik legenda is a fejébe vette, hogy valami maradandóval emlékezik meg a híres logó kitalálójáról. Ez pedig nem más volt, mint a napokban nyolcvanadik születésnapját ünneplő Kaáli Nagy Géza professzor, a veterán autók és a Speedzone nagy barátja.

A prof tehát felkereste Barta János szolnoki szobrászművészt, aki leginkább arról híres, hogy mindenféle alkatrészekből készít állatokat formáló szobrokat. A feladat adott volt, azaz most a legendás vágtázó lovacskát kellett megalkotni, melyhez szinte kizárólag csak Ford és Mustang alkatrészeket használtak fel.

hirdetés

A 400 órányi munka után kibontakozó végeredmény egészen elképesztő lett, az állat szívét jelképező dugattyú, az ízületet formáló kuplungtárcsa és minden apró részlet a helyén van a másfél méteres remekműben. Külön kiemelendő a forgatható talapzat, melyet Kaáli professzor egyik legügyesebb restaurátora, Nagy Péter alkotott meg szintén Mustang elemeket is felhasználva.

A szobor stílusosan a professzor (aki több évtizedet élt Amerikában) nyolcvanadik születésnapján lepleződött le a segítségünkkel, amit egy tartalmas és izgalmas éjszakai beszélgetés követett. Ezért is gondolunk tisztelettel mindig Kaáli Nagy Gézára és az általa megalkotott világszínvonalú múzeumra, mert mindig van valahol egy érdekes történet, akár egy életút, melyet érdemes meghallgatni és megismerkedni vele. Most már ez a szobor is a Kaáli Autó-Motor Múzeum részét képezi.

Címkék

Hasonló tartalmak

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button