______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Az újrahasznosításról szól a BMW új városi tanulmánya

hirdetés

A BMW i Vision Circular koncepció kicsit úgy néz ki, mintha az i3-ast kezelésbe vették volna a földönkívüliek, pedig nagyon is földi dolgokról van szó. Minden elemében újrahasznosított és egyben újrahasznosítható a kis elektromos.

 

Az utóbbi években az autógyártók szinte pánikszerűen eszméltek rá arra, hogy minél inkább a fenntarthatóságra és a környezettudatosságra kell törekedni. Persze, ez alapvetően át is rajzolta az ipart már mostanra is, ráadásul az ezen elvek szerint készült termékeket valahogyan nehezen veszi be a jelenlegi autósok gyomra.

Nem véletlen, hiszen ezek a jövőről szólnak, akárcsak a BMW most bemutatott tanulmánya, az i Vision Circular. Lényegében arról van szó, hogy itt az i3 futurisztikus megfelelője, melynek szinte semekkora ökológiai lábnyoma nincsen.

hirdetés

Ezt úgy érték el a gyáriak, hogy minden újrahasznosítással oldottak meg. A fém alkatrészek újrahasznosított alumíniumból és acélból készülnek, és a szilárdtest akkumulátort is ezen módszerrel gyártják, ráadásul a BMW gondoskodik arról is, hogy az autó élettartamának végén ezek ismét újrahasznosíthatók legyenek, azaz semmi se vesszek kárba. Még a fel nem használt energia se, amit a tanulmány természetesen igény szerint visszaforgat a hálózatba, hogy ezzel segítsen árammal ellátni az embereket az autózáson túl is.

A belső térben is újrahasznosított anyagokkal találkozhatunk, de nem mehetünk el szó nélkül a dizájn mellett sem. Nincs műszerfal, csak egy óriási felület, mely a fények játékával illusztálja a mesterséges intelligencia “agyi működését” menet közben, ezzel teljesen földönkívüli élményt garantálva a bent ülőknek.

hirdetés

Persze, ezek a megoldások nem az utcai használatra szólnak, hanem a figyelemfelkeltés a lényeg a koncepciónál. A BMW ugyanis ezzel szeretné a világba ordibálni, hogy ők már gőzerővel a karbonsemlegességre koncentrálnak, legalábbis célul tűzték ki, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkentsék az autók ökológiai lábnyomát a teljes életciklust is figyelembe véve a gyártástól egészen az újrahasznosításig.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button