Autós Hírek

Ausztráliában félmillió forintnyi büntetést kap, aki parkolónak használja az elektromos töltőket

Egyre több helyen jelent gondot, hogy az autósok elkezdték parkolónak használni az elektromos töltőket. Ausztrália most bekeményített, akár 2000 ausztrál dollár is lehet a büntetés, ha valaki nem tölt, hanem csak foglalja a helyet.

 

Globálisan megfigyelhető jelenség, hogy az elektromos autók gyorsabban terjednek, mint az azokat kiszolgáló infrastruktúra. Ennek egyik következménye, hogy kezd egyre körülményesebb lenni a publikus töltők vadászata, amit tovább ront az a mentalitás, amit az angolok csak ICE-ing (ICE=belsőégésű motor) néven, azaz “jegelésként” emlegetnek.

Az elnevezés abból alakult ki, hogy sokszor a hagyományos autók tulajdonosai átlagos parkolónak nézik a töltőhelyeket és ezzel megfosztják a villanyos tulajdonosokat a töltési lehetőségtől. Szintén ilyen zavaró, ha valaki ugyan elektromos autóval áll be a töltő elé, de nem használja érdemben azt, azaz az autó már fel van töltve teljesen, de a sofőr csak órák múlva jelenik meg, hogy másnak is lehetőséget biztosítson a “tankolásra”.

Ausztráliában most ezt unták meg a döntéshozót és egy törvénymódosítással számtalan államban büntethetővé tették a jelenséget. Mennyire? Igencsak komolyan, hiszen vannak olyan területek, ahol egy ilyen gondtalan parkolás akár 2000 ausztrál dollárba, azaz csaknem félmillió forintba kerül. Egy ilyen bírság után kétszer is meggondolja az ember, hogy “jegelje” a töltők előtt a helyet.

“Minden rendelkezésre álló töltő kritikus és elengedhetetlen az ország több mint 80 000 elektromos járművet számláló flottája számára, így gondoskodnunk kell arról, hogy ne blokkolják őket, sem szándékosan, sem pedig véletlenül”- mondta Chris Jones, az ausztrál Elektromos Járművek Szövetségének az elnöke, majd egyből mondott egy olyan hasonlatot, mely a hagyományos autót hajtókat is kényelmetlenül érintené. “Te örülnél annak, ha valaki a kútnál elfoglalná a benzinkúton az egyetlen kútoszlopot, majd leülne ebédelni úgy, hogy nem áll előtte el az autójával?”

forrás: The Guardian

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button