Autós Hírek

Átadták az ország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét

A Bosch és az ELTE összefogásából született meg egy a modern társadalomban és közlekedésben elengedhetetlen oktatási és fejlesztési lehetőség. A célkeresztben ott vannak az önvezető autók is.

 

Nem is kérdés, hogy az oktatás a társadalmunk egyik legfontosabb sarokköve, melyet leginkább akkor lehet kiaknázni, ha óriási tudással és tapasztalattal rendelkező cégek és létesítmények fognak össze. Ezért is fontos az ELTE és a Bosch együttműködése, melynek keretein belül most egy olyan tanszék létrehozása valósult meg, mely nagy mértékben lendítheti előre a modern technológiák fejlődését.

A Mesterséges Intelligencia Tanszék nem csak az egyetem modernizálásában vállal nagy szerepet, hanem óriási jelentőséggel bír a hazai, ám világszínvonallal rendelkező technológiai fejlesztésekben is, legyen szó orvostudományról vagy éppen járműiparról.

„Az egyetemek modernizációja napjaink egyik kulcskérdése, nagy múltú tudományegyetemi karként különösen fontos küldetésünknek és felelősségünknek tartjuk a társadalmi és gazdasági értékteremtést, a 3. generációs kutatóegyetemi modell keretében. Karunk ebben a keretben nemzetközi színtéren is elismert innovációs eredményeket mutat fel. Nagy hagyományokra visszatekintő mesterséges intelligencia kutatásaink, a világ 500 legjobbja közé rangsorolt informatikusképzésünk, a Bosch csoporttal folytatott K+F+I együttműködéseink teremtették meg az alapot ahhoz, hogy a mai napon felavathassuk az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszéket” – mondta el Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja köszöntőbeszédében.

Dr. Szászi István, a Bosch cégcsoport magyarországi vezetője mindezek mellett kiemelte, hogy az együttműködésből nem csak az oktatás profitál, hanem a megfelelő tudás segítségével a hallgatók és a mérnökök együtt formálhatják a jövő technológiáját, ami óriási előrelépésnek számít az elmúlt évekhez mérten: „Meggyőződésünk, hogy a leginnovatívabb nemzetközi vállalatok és a felsőoktatás együttműködése Magyarország számára kiemelten fontos, hiszen így egyre magasabb hozzáadott értékkel lehetünk jelen a gazdasági értékláncban, és az ország munkahelymegtartó képessége is jelentősen növekedhet a befektetésekért folyó globális versenyben”

Az aktív kutatási programok között ott szerepel mellett az önvezető járművek, az ipari automatizáció, a gépi látás vagy az emberi agyműködést leképező neurális hálók fejlesztése. Az önvezető rendszerek terén a cél már a 4-es és 5-ös szintű megoldások tökéletesítése, azaz annak megoldása, hogy a járművek már minimális emberi beavatkozással, vagy akár anélkül is biztonságosan tudjanak közlekedni.

Fontos kiemelni még, hogy a Bosch óriási tapasztalattal rendelkező mérnökei nem csak a tudásukkal segítik a tanszék működését, hanem komoly szerepet vállalnak annak fizikai kialakításában is, hogy a kutatók és a hallgatók a létező legprofibb munkakörnyezetben fejleszthessék és kamatoztathassák a tudásukat.

 

 

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button