______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

A tavaszi kényszerszünet ellenére ismét lesznek leállások a magyar gyárakban

hirdetés

A koronavírus járvány miatti több hetes leállás után nyáron ismét szüneteltetik a termelést a magyar autógyárak. A kereslet még mindig nem igazán erős, így a túltermelést akadályozhatja meg az egyébként minden évben időszerű nyári szünet.

Bár normál körülmények között semmi szokatlan sincs abban, hogy nyáron szünetet tartanak az autógyárak, hiszen évek óta működik ez a rendszer a túltermelés elkerülése érdekében. Csak hogy idén tavasszal a koronavírus miatt már volt egy pár hetes kényszerszünet, így az átlag szemlélődő azt gondolná, hogy az újrakezdés után most alig érik utol magukat a gyártók. A helyzet azonban ennek pontosan az ellenkezője.

A vírus miatt ugyanis nem csak a termelés fogott padlót, hanem bizony a kereslet is. A legtöbb gyártó pontosan ezért először csökkentett műszakokkal kezdte meg a működést, de nagyon úgy tűnik, hogy még ez is sok ahhoz, hogy fennmaradjon az egyensúly. A készlet felhalmozás pedig csak egy bizonyos mértékig jelent alternatívát, a túlságosan nagy és eladhatatlan mennyiség már könnyen veszteséget termel a nyereség helyett.

hirdetés

Ez az oka annak, hogy a Mercedes és az Audi is bejelentette már, hogy bizony meg lesz tartva a minden évben esedékes nyári szünet is. Kecskeméten augusztus 17 és 23 között halkulnak el megint a gépek, míg Esztergomban augusztus 10-től egészen 21-ig számíthatnak kényszerű szünetre a munkavállalók. Persze felmerül a kérdés, hogy ezen időszak alatt hogyan alakul a dolgozók bérezése. Ezzel kapcsolatban a G7 portálnak nyilatkozott László Zoltán, a járműipari cégek helyzetére rálátó Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki elmondta, hogy ezen a téren komoly problémát jelenthet az ismételt leállás, hiszen a tavaszi leálláskor a legtöbb dolgozó már elhasználta a fizetett szabadságát, így jó eséllyel fizetés nélkül, vagy csökkentett bérrel lesznek kénytelenek átvészelni az ismételt munkaszünetet.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button