______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

A szoftveres adok-kapok az elektromos autózás egyik legújabb hozománya

hirdetés

Bár korábban Elon Musk arról beszélt, hogy nem lát kivetnivalót abban, ha valaki utólagos tuningot szerel a saját Teslájára, most az amerikai gyártó mégis mindent megtesz, hogy szoftveresen lehetetlenítse el az ilyen próbálkozásokat.

 

A Tesla nemrég jelentette be a Model 3-hoz a szoftveres tuning csomagját, melyet potom 2 ezer dollár ellenében lehet felhőalapú frissítéssel elérni. Na de mit kapunk ekkor a pénzünkért? Plusz 50 elektromos lóerőt aminek köszönhetően az elektromos járgány már 3,9 másodperc alatt képes teljesíteni a 100-as sprintet.

Persze, sok vásárló nem szeretne egy egyszerű frissítésért és potom 50 új lovacskáért ennyi pénzt kifizetni, őket célozzák meg a külsős tuningcégek csomagjai. Ilyen például az Ingenext is, aki egy kisebb alkatrész beszerelésével kerüli ki a gyári tiltást, ezáltal nem csak az eltitkolt 50 lóerőt, hanem bizony a szintén fizetős drift funkciót is elérhetővé téve a használónak. Mennyiért? 1000 ropogós dollárért!

hirdetés

Ez mondhatni, hogy kimeríti a hack fogalmát, de az Ingenext inkább arra épít, hogy Elon Musk pár hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy nem lát kivetnivalót abban, ha valaki utólag tuningolja a saját tulajdon Tesla modelljét. És mivel ez egy alkatrész beszerelésével történik, megvalósul a tuning fogalma.

Most viszont azzal kellett szembesülnie a vásárlóknak, hogy egy gyári frissítés után az Ingenext eszköze miatt egy “inkompatibilis módosítás” felirat jelenik meg az elektromos járgány kijelzőjén, ami miatt ugyan vezethető marad az autó, de mivel az értesítés nem tűnik el, teljesen tönkrevágja a Tesla élményt.

hirdetés

Az utólagos eszközt forgalmazó cég erre gyorsan közzé tette, hogy már dolgozik a szoftveres javításon is, ami eltünteti a hibaüzenetet, de jó eséllyel erre maga a gyártó is lépni fog. Megkezdődik a hack háború? Könnyen lehet. Ez ráadásul egy olyan jelenség, ami kimondottan a modern elektromosok hozománya, eddig nem fordult elő az autózás világában ilyen mértékben. Érdekes új világ…

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button