______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

A rosszullét megelőzésére is figyelnek majd a JLR önvezető autói

hirdetés

Utasként most is tapasztalhatjuk, hogy mondjuk olvasás közben vagy a mobiltelefonunkat nézve könnyen rosszul lehetünk autózás közben. Az önvezető rendszerek elterjedésével ez még fokozottabb lehet, ezért elkezdett ebbe az irányba is fejleszteni a Jaguar-Land Rover.

 

Bárki tapasztalhatja, hogy hosszabb autós utakon utasként könnyen rosszul lehetünk, ha tartósan nem a környezetünket figyeljük, hanem mondjuk olvasunk vagy éppen a telefonunkat nyomkodjuk. Ennek az oka, hogy a szem által felfogott kép és a középfül mozgás “szenzora” ellentétes információkat küld az agyunknak, amit az már nemigen tud feldolgozni. Többek között ez okozza a VR játékoknál a hányinger kialakulását is!

Az önvezető rendszerek terjedésével ráadásul ez a probléma elkezdte foglalkoztatni a mérnököket is, például a Jaguar-Land Rover fejlesztői is elkezdtek gondolkodni egy megoldáson, ami legalább enyhítheti a rosszullét hatását. Miért? Mert ha a távoli jövőben tényleg az autók vezetnek majd helyettünk, akkor szinte biztos, hogy mi nem az utat fogjuk bámulni hosszú órákon keresztül, hanem elfoglaljuk magunkat valami mással.

hirdetés

A lényeg, hogy a vezetést segítő rendszereket már most úgy “tanítják” a JLR szakijai, hogy azok lehetőség szerint kerüljék a hirtelen mozdulatokat. Ezt főként úgy érik el, hogy például a sávtartó automatikát tovább finomítják, hogy kiküszöböljék a “pingpong” effektust vagy éppen a lámpánál hirtelen megállás helyett a lassú begurulást, illetve elindulásnál is a finomabb gyorsítást részesítik előnyben a program megírásakor. Persze, a beleset elkerülése érdekében továbbra is képesek lesznek “besatuzni” az önvezető Land Roverek, viszont ha nincs akadály, akkor sokkal finomabban és megfontoltabban haladnak majd.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button