______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

A Mercedes már alkalmazhatja hivatalosan a 4-es szintű önvezetést Németországban

hirdetés

A Mercedes engedélyt kapott Németországban a 4-es szintű, azaz sofőr nélküli önvezetés alkalmazására magánkézben lévő autóknál is. Persze, egyelőre nem a városi forgalomban, hanem arra kialakított parkolóházakban.

 

A Mercedes sofőr nélküli parkolási megoldása nem igazán újdonság, hiszen azt már évek óta fejlesztik a csillagosok a Bosch mérnökeivel szoros együttműködésben. Most viszont újabb mérföldkőhöz ért a technológia, azaz a német hatóságoktól hivatalosan is megérkezett az engedély, ezzel pedig már gond nélkül használhatják azt a tulajdonosok, jelenleg egyedül a stuttgarti repülőtér parkolóházában.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy innentől bármelyik Mercedes magától parkolgat, míg mi futunk, hogy elérjük a járatunkat. A kritérium ugyanis, hogy az autó tartalmazza az Intelligent Park Pilot2 rendszert, melyet az idén nyár óta készülő S osztályok és EQS modellek tudnak felmutatni.

hirdetés

De hogyan is működik pontosan a vezető nélküli parkolás Németországban? Az autóval megérkezve a parkolóház bejáratához meg kell nyitni egy telefonos applikációt, majd kiválasztani az egyik szabad helyet. Mindezek után elhagyva az utasteret már el is indíthatjuk a járgányunkat a parkolóhelyre, amely a parkolóházban kiépített infrastruktúrát és a saját kamera és radarrendszerét használva elmegy leparkolni, majd kérésre vissza is jön arra a helyre, ahol kirakott minket.

A hivatalos állami engedéllyel így a Mercedes lett az első autógyártó Németországban, mely éles helyzetben használhatja a 4-es szintű önvezető rendszert magánkézben lévő autóknál (egy a gyártó által üzemeltetett, előre felkészített flotta már 2019-től használja a szóban forgó rendszert) , azaz teljesen legális, ha úgy vezeti magát az autónk, hogy senki nem ül benne.

hirdetés

A Mercedes természetesen a későbbiekben más parkolóházakban is tervezi a megoldás kiépítését. Ez tapasztalatszerzéssel az első lépése annak, hogy később a forgalomban is megjelenhessenek az egymagukban cirkáló autók, melyet egyébként a német hatóság komoly mértékben támogat egy tavalyi törvénymódosításnak köszönhetően.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button