Autós Hírek

A japánok szerint ez lesz a fiatalok autója 2040-ben

Javában dübörög a Tokiói Autószalon, ahol számtalan különlegességgel találkozhatnak az érdeklődők. Ilyen például a NATS Nissan Leaf átirata is, mely azt hivatott bemutatni, hogy miként néz ki a jövő fiataloknak szánt autója. Hidd el, mi még nem vagyunk felkészülve rá!

 

Az idei Tokiói Autószalon is inkább a megdöbbentő tanulmányokról szól, mint a kész konstrukciókról. Az ugyebár most már mindenki fejében tiszta (legalábbis kezdi elfogadni), hogy a jövő autója eleketromos, így ezt már alapvető tényként kezelték a kiállítók. A figyelemfelhívás része inkább a dizájnra korlátozódott a legtöbb esetben.

Itt van például mindjárt a NATS (Nihon Autóipari Főiskola) tanulmánya, mely nem forradalmi technikai újításokat mutat be, hanem arra próbál meg válaszolni, hogy miként néz ki a jövő autója. Nem a nyugdíjasoké (mi még talán emlékeinkben a klasszikus megoldásokat őrizzük akkor), hanem azoké, akik akkor találkoznak először az autózással.

A koncepciót a Nissan Leaf alapjaira építették fel, ám az alap talán csak a tetővonalról ismerhető fel. Az eleje kicsit Minis lett, a hátsó lámpák pedig a ráncfelvarrás utáni Fiat 500-ast idézik fel. Az ajtókon hagyományos kilincsek nincsenek, a karosszéria pedig úgy ül rá a kerekekre, ahogyan azt a tuning világában már évek óta kötelező elemnek vehetjük.

Ez utóbbi azért is érdekes, mert jelen állás szerint az SUV mánia a nyerő, azaz a hasmagasság emelésére, nem pedig csökkentésére törekednek a gyártók. A japánok talán már látják a szabadidő-járgányok agresszív menetelésének a végét? Önvezető formában, de a laposabb modellek uralják majd az utcaképet 20-30 év múlva? Az biztos, hogy a NATS szerint a retro érzéssel megfűszerezett cukiságfaktor is meghatározó lesz a fiatalok megszólításában.

Címkék

Hasonló tartalmak

Egy komment

  1. Szerintem a páncélozás felé fogunk elmozdulni. Azaz egyre inkább bunkerszerűvé válik az autó, egyre több védelemmel, és akár egyre nagyobb páncél védelemmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button