Autós Hírek

3D nyomtatott rendszámok mögé bújnak a bűnözők Ausztráliában

Ausztráliában egy igencsak bosszantó jelenség ütötte fel a fejét, amivel jelenleg a rendőrök sem tudnak túl sokat kezdeni. A bűnözők 3D nyomtatóval készítenek másolt rendszámokat, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné téve a beazonosításukat.

 

Ma már nem igazán számít újdonságnak a 3D nyomtatás, egy kisebb összeg elköltésével bárki hozzájuthat közel profi gépekhez is. Sőt, már nem csak műanyagot tudnak nyomtatni ezek a szerkezetek, hanem akár fémet is, így az autózás világában is egyre nagyobb lesz a szerepük.

Ausztrália ezen a ponton lépett egy nagyot, ott ugyanis már tömegével nyomtatják az újabbnál újabb rendszámokat a rendőrség jelentése szerint. Persze, nem az autóipari szereplők, hanem a bűnözők, akik ezzel védik magukat a későbbi azonosítástól.

Az ABC News közleménye mutatott rá arra, hogy egyre több olyan bűncselekményre derül fény, ami után a rendőrök nem az elkövetőknél, hanem inkább az áldozatoknál kötnek ki.

Ott van például Braden Rawlinson esete, aki eladás céljából tett fel képeket egy Holden-ről, majd nem sokkal később kopogtattak nála a rendőrök, hogy az autójuk egy rablásban, egy gázolásban és egy benzinkúti lopásban is érintett. Braden persze nem értette, hiszen az autó végig a garázsban állt, amit felvételekkel tudott is bizonyítani. Ekkor merült fel, hogy a rendszámot másolhatták le az illetők.

Na de hogyan is történik ez meg? A bűnözők az internetes hirdetéseknél keresnek olyan autókat, mint amivel ők rendelkeznek (még a színnek is stimmelni kell), vagy csak egyszerűen az utcán járnak nyitott szemmel és fotóznak. Innentől már csak a karaktereket kell rászerkeszteni a 3D modellre és kezdődhet is a nyomtatás olyan minőségben, amiről egy átlag ember nem fogja tudni megmondani, hogy egy másolatról van szó.

Hogy lehet akkor mégis elejét venni a visszaéléseknek? Bizonyos ausztrál városokban már tervezik, hogy hologrammal látják el a rendszámokat, hogy nehezebben lehessen másolni őket. Ez egy ideig megoldás lehet, de ahogy fejlődik a technika, már csak kérdéses, hogy a 3D nyomtatók képesek legyenek az ilyen elemek beépítésére is.

Címkék

Hasonló tartalmak

Egy komment

  1. Hogyan lehet a garázsban állást felvételekkel bizonyítani?Fotóval vagy videóval?Az hogyan bizonyítja a dátumot, vagy a tól-ig intervallumot?
    A dátumozásnak, időbélyegnek, fájlnévnek senki nem hisz, bármikor hamisítható…
    Érdekes lenne ezt tudni.
    Rendszámot hamisítani, klónozni meg nem kell feltétlenül 3D nyomtató, sokkal olcsóbban is meg lehet oldani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button