______________________________________________________________
hirdetés

Gáz a gázos?

hirdetés
From: Papp Gábor <>
Date: 2022. Apr 4., Mon at 14:29
Subject: 2006 Ford Focus 1.4 Benzin/Gáz
To: speedzone@speedzone.hu <speedzone@speedzone.hu>

 

Sziasztok,
 
Arra lennék kíváncsi, hogy mi a véleményetek a gázos autókról ?
 
Én most lettem tulajdonosa egy 1.4-es Ford Focusnak ami gázzal is üzemel. Nem titkolom azért esett erre a “hibrid” üzemmódra a választásom, mert sokat utazok és kellett egy hosszú távu megoldás erre a problémára.
 
Tüzetesen utánna jártam az LPG-nek, rengeteg szakvéleményt elolvastam + baráti körömben is van aki gázüzemű Fordot használ a legnagyobb megelégedéssel.
 
Szeretném tőletek megkérdezni, jól döntöttem-e, hogy ezt a típust és így, ilyen üzemmel választottam, illetve Nektek mi a véleményetek az LPG üzemről?
 
A villanyt tekintjük a jövőnek, pedig lehet az LPG lesz hosszú távon a nyerő és kifizetődő.
 
Köszönöm a választ,
Sose vegyétek el!
Gábor

Kedves Gábor!

Az egyszerűnek tűnő kérdést három oldalról közelíthetjük meg: 1, motor oldalról, 2, környezetvédelmi oldalról 3, használati oldalról.
Motor oldalról egyértelmű a helyzet, a számos ellenző vélemény (“száritja a motort” “szelep beégést okoz” stb.) dacára a motornak több okból is jobb, például kevésbé lesz a kenőolaj savas kémhatású, tehát bázikusságát jobban megőrzi, kevésbé kormolódik, kenéképességét jobban megőrzi. Az égéstér tisztább marad és a katalizátor is várhatóan hosszabb élettartamú lesz.. Környezetvédelmi oldalról a kipufogógáz pár összetevője javul (kevesebb károsanyag), pár pedig nőni, fog, de összességében inkább tisztább lesz az üzem. Használati oldalról pedig bizonyos szempontból macerásabb, mert pince garázsba és egyes mosókba tilos beállni, bizonyos parkolókban csak meghatározott helyre és módon (pl. orral) szabad beállni és töltőállomás sem annyira gyakori, mint a benzin/dízel üzemű autók esetében. A műszaki vizsga is kiegészül pár egyéb ellenőrizendő dologgal, pl. tartály nyomáspróba. Ha ezzel tudsz élni, akkor nem kérdés, gazdaságilag jobb lehet a gázüzemű autó használata.
Számos nagyvárosban használ a városvezetés Európában LPG üzemű teher és egyéb járműveket, véleményem szerint gázüzemű járművek hogy nem terjedtek tömegesen el, annak inkább politikai, mint műszaki okai vannak.

Üdvözlettel:
Göbölyös Zsolt
Speedzone

Back to top button