______________________________________________________________
hirdetés

Eladás után szavatossági igény?

hirdetés

Sziasztok

Gondoltam megkerdezlek titetek mit kellene tennem ebben az esetben? A történet!
 
December 3án vásároltam egy 2008as opel zafirat 1,9 d automata 120le friss műszakis autót 319….ezer km-es autót,míg a masik el nem készül legyen mivel közlekednem. Mentem vele gondtalan  kb 2500 km-t mikor készen lett a másik autóm . Meghírdettem és eladtam március 8-án.
 
Mai nap ír egy sms-t a vevő,hogy kopott a motor eszi az olajat és száljak bele a javittatásba. Mikor megvette kiolvasta a számítógépet hosszas próbakör stb jó alaposan mustrálta.
 
Szakértőhöz menne meg bíróságra,van ennek valami jogalapja? Nem el van törve meg fuserálva az autó.
Nálam,nekem nem volt vele gondom. Mit kellene ilyenkor tennem?
 
Válaszokat előre is köszönöm.
 
Szabó Péter
Szia Peti!
 
Jó hír is van meg nem is.Az első – és legfontosabb -, hogy magánszemélyként téged is egy év kellékszavatossági kötelezettség terhel. Ebben az esetben a vevőnek (azaz nem neked) kell bizonyítania, hogy a hiba már az adásvételkor fennállt.

Elég sok minden függ attól, mi volt az adásvételiben, hiszen NEM minden hiba (kopó-fogyó alkatrészeké pl. nem) esik ebbe a halmazba, ettől függetlenül fennálhat a rejtett hiba-esete, azonban ha még nem is tudtál róla, akkor sem mentesülsz automatikusan a kellékszavatosság (egy év) alól. Használtautók esetén az autó korából és használtságából fakadó arányos hibákra nem érvényesíthető kellékszavatossági igény, azt, hogy egy ilyen Zafiránál ez a kopott motor ekkora futásteljesítmény mellett normális-e, hát…

Nem tudom, mekkora értéket képvisel ma egy ilyen autó, mert az életben eszeme nem jutott ilyet venni, de mindenképpen költsége lesz a vevőnek is – ha be akar vonni szakértőt, aki nem ingyen dolgozik – és neked is, ha rádhúzzák, amit rád lehet.

Én azt javasolnám, hogy üljetek le és ember módjára beszéljétek meg, mert ha nem, akkor neki is drágább lesz a leves, mint a hús, és neked is.

Nehéz bizonyítani ilyenkor már bármit, és nem is olcsó. Van értelme?
üdv
Vályi István

 
Back to top button