Erősítő a garázsba?

 

Szevasz Laci!

Technikai kérdéssel had zavarjalak.

Hobbigarázsba szeretnék majd zenét, és amúgy is böngészem a különböző hifis adok-veszek oldalakat…
Találtam a klasszikus 6363-as Videoton erősítőt modernizálva, bluetooth modul beépítve.
A kérdés: szerinted stabil lehet a dolog, illetve ha lecsúszok a vételről bonyolult lehet egy ilyet összerakni?

Otthon a lakásban egy fiatal Onkyo-m van, de ilyen fiatal technikát garázsba nem akarok. A bluetooth-os Spotify-os zene vagy Podcast hallgatást már nagyon megszerettem, így egy ilyen modernizált öreg vas nekem stabilnak és minden igényt kielégítőnek tűnik.
Szerinted?

Kulics Márk

 
Szia Márk!
 
A Videoton RA 6363S a nyolcvanas évek megkerülhetetlen rádió-erősítője. Meglepően jól szól, a 35 wattos csatornánkénti teljesítmény bőven elég mindenre. Bár már vannak benne integrált áramkörök, a végfokozat tranzisztorokkal dolgozik a hangszórókra. Típushibája, hogy a  gyári loudness áramkör tolakodóan sok basszust lapátol a hangzásba és az előerősítő túl nagy jelszinttel dolgozik: kétharmados hangerőnél már torzít. A rádió tunere melegedésre néha elhangolódik, ez is konstrukciós hiba. 
Minden betegsége ellenére meleg hangzású, kellemes és megbízható erősítő.
 
Ha tudsz vásárolni átnézett, felújított darabot, az a legjobb megoldás. Amennyiben te szeretnéd átnézni, megjavítani, akkor ezekre figyelj:
– Érdemes cserélni az elektrolit kondenzátorokat, mert ennyi idő után hajlamosak a kiszáradásra, emiatt megváltozik a kapacitásuk. A tápegység és a végfokozatok paneljét kell elsősorban kimérni. A tápegység szűrőkondenzátorait érdemes nagyobb kapacitásúra cserélni, mert az eredetivel hajlamos volt brummogásra. Filléres tétel mind, kis kézügyességgel hamar megvan.
– Ha már benne turkálsz, a skálaizzókat is cseréld újra, 6,3 voltos kell bele.
– Érintkező-tisztító spray-vel rá kell menni az előlapi potenciométerekre és a kapcsolósor érintkezőire is.
– Mivel van vonalszintű bemenet az erősítő hátulján, a Bluetooth modul egyszerűen ráköthető, tápellátása olcsó stabilizátor segítségével megoldható belülről.
 
Lányomnak is ilyet építettem nemrég, lemezeket hallgat rajta, nagyon szereti a hangzását. Ha nem is kultikus darab, de kedves retró erősítő. 
Vágj bele, én azt mondom. 
 
Üdv,
 
Pere László
Back to top button