Műszaki nélkül lehet parkolni az utcán?

 
From: Pintér Endre <>
Date: 2022. Dec 29., Thu at 22:50
Subject:
To: <speedzone@speedzone.hu>

Kedves SpeedZone!

A kérdezz-felelek menüpont-on felbátorodva írok Nektek:

Gyerekkori emlékeim miatt szeretnék venni egy 105-ös v. 120-as skodát. Igen ám, de sajnos jogsim nincs, emiatt az autó nem lenne használatban.

Ez nem is lenne gond, mivel kertes házban lakom, de sajnos kocsibeállóm, garázsom nincs, ezért a ház előtt állna az utcán.

Az természetes, hogy az autót vásárlás után a nevemre veszem, forgalmi+törzskönyv, és persze kötelezőt is kötnék rá.

A kérdésem az, hogy műszaki nélkül állhat-e kint az utcán úgy, hogy az autó a forgalomban nem venne részt.

Válaszotok előre is köszönve:

Endre  

Szia Endre!

 

Ez egy meglehetősen bonyolult kérdés. A KRESZ – 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet –  az 59. § 3. pontjában kimondja, hogy „azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.”

Ez azt jelenti, hogy rendszám nélkül, a közterületen tárolt autódat az önkormányzat elszállíthatja és a költségeket rád terhelheti, viszont a te esetedben csak a műszaki vizsga hibádzik. Erre vonatkozó általános rendelet nincs, a helyi önkormányzati rendeleteket kell megnézni. Ebből a szempontból különbség lehet aközött, hogy ingyenes parkolóhelyről, vagy egyéb út menti területről van szó.
Ha nincs helyileg szabályozva, akkor közterület-felügyelet nem tud olyan jogszabály alapján büntetni, ami tiltja a tárolást – mivel a tárolás fogalma sincsen definiálva. Nehéz továbbá bebizonyítani, hogy mennyi ideje áll ott a jármű, hogy a tulajdonos miért ne mehetett volna vele előző nap vagy két hete néhány kört a környék utcáin. 
 
Érdeklődj az önkormányzatnál, de valószínűleg ott sem tudnak egzakt válasszal szolgálni. Ha az én véleményemre vagy kíváncsi, akkor egy karbantartott, tiszta, rendszámos autó nem fog zavarni senkit. Légy figyelemmel a szomszédaidra is, a Skoda ne akadályozza őket sem mozgásban, sem kilátásban.
 
Üdv,
 
Pere László
 
Back to top button