Tágas és olcsó közlekedőedény. Van ilyen?

From: Oláh Norbert <>
Date: 2022. Apr 4., Mon at 21:48
Subject: olcsó tágas bádogesernyőt milyet?
To: <spee…@speedzone.hu>

Sziasztok!

Ti milyen autót ajánlanátok, ha a következő szempontok lennének:

– lehetőleg 1M alatti ár (érvényes magyar okmányokkal).

– klíma azért legyen benne, az se baj, ha működik is 🙂

– lehetőleg kombi, de legalábbis lehajtott üléssel egy bringát (MTB) be lehessen dobni hátra, a két kerekét kiszedve

– Bp. egyik feléből a másikba járkálás (napi 30-40 km) hétköznap + hétvégén 200-300 km vidéki kiruccanás (éves átlag talán 15ezer km körül)

– évente 1-2x leszervizeltetem (olaj, meg ami kopó-fogyó, elhasználódó, stb.), de én magam nem értek hozzá, nincs szerelő ismerősöm, szóval jó lenne, ha könnyű lenne hozzá normális szerelőt találni Bp-n.

– váratlanul ne rohadjon le alattam, legyen megbízható (egy vidéki kirándulás közben, az isten háta mögött, sötétben, hidegben várni a trélerre nem jó buli)

– 1-2 éven belül szebbre, újabbra cserélném (addig spórolós mód), csak addig bírja ki szétesés, elrohadás, vagy a vételárát közelítő hirtelen szervizköltség nélkül.

– nem élményautót keresek, hanem közlekedőedényt, ami elvisz A-ból B-be, de mindig 🙂

Szerintetek létezik ilyen? Vagy az 1millás felső határ az nagyon ellentmond a többi kritériumnak?

Eddig céges autó volt, de munkahelyet váltottam, ahol ugyan több a zsé, de itt autó nem jár hozzá, és amíg összespórolom egy normálisabbra a pénzt, addig is jó lenne valami BKV helyett, meg a hétvégi hobbitevékenységekhez.

Köszi a tanácsot!

Szia Norbi!
 
Erre a kérdésre számos jó válasz van, számos autó megfelel a kritériumoknak. Amiket most felsorolok, azok az én preferenciáim, de megfelelnek az általad vázolt feltételeknek. Sok autó van, ami nekem vagy véletlenül, vagy direkt kimaradt, de azok is jók lehetnek számodra, ezért erre a rövid listára tekints úgy, mint az én privát listámra.
Legfontosabb az ár, de majdnem ennyire fontos a fenntartási költség, újra eladhatóság, és a fenntartás egyszerűsége, t.i. értsenek hozzá a szerelők, és legyen is hozzá alkatrész, mert ebben az ársávban nem új lesz az autó, várhatóan már a megvásárlás után azonnal kell rá költeni. Ezért fontos az is, hogy esetleg egy friss vizsga, vagy igazolt szervizelés után legyen az autó, de ezt csak a konkrét autónál tudjuk majd ellenőrizni. Íme akkor a privát listám:
1, Volkswagen Golf/Passat Variant (kombi) – akár sima 1.6-os szívó benzinessel, akár a 90/110 lovas adagolós TDI-vel ebben az ársávban ki lehet szépet fogni, van választék, alkatrész van és olcsó, minden szerelő ismeri. 
2, Skoda Octavia Combi – ez rokon márka, ezekkel a motorokkal mint fentebb, jó választás lehet.
3, Ford Focus Combi – akár 1.4/1.6 benzinmotorral de az 1.6 tdci is megfelelő, ha nincs 500 ezer felett benne, szintén tágas, van választék és ismert modell.
4, Fiat Stilo MultiWagon – ebből az 1.6 benzines vagy az 1.9 jtd motorok jó választások, olcsó autó, a piac nem értékeli, ezért újabbat, jobb állapotút is lehet 800 ezer forintig találni. Nem egy életre kell és erre az időszakra egy tágas, kevesebbet futott példány jó eséllyel lehet kedvező választás.
 
Hirtelen ezek jutottak eszembe, lehet ezeken felül is jó autókat találni és ezekből is lehet rosszat kifogni, úgyhogy a körültekintés a legfontosabb vásárlásnál.
 
Üdv.
 
Göbölyös Zsolt
Speedzone.hu
Back to top button